Diervriendelijk vlees

In de kerk komt nog wel eens een verhaal voorbij dat begint met iemand die op een muur had geschilderd:  ‘Jezus redt’.  Dat werd eind vorig jaar trouwens weer actueel omdat een man in Giessenburg deze tekst in grote letters op de dakpannen had geschilderd en dat van de rechter uiteindelijk mocht blijven staan. Maar het vervolg van dit verhaal is dat een dag later iemand met aanmerkelijk minder vertrouwen in Jezus’ skills, er de woorden ‘het niet’ achter heeft geschilderd: ‘Jezus redt het niet’. Gelukkig blijkt op de derde dag (hoe symbolisch!) nog weer een andere muurkunstenaar aan het werk te zijn geweest. Met de subtiele toevoeging ‘alleen’ komt er een geruststellende boodschap te staan, die tegelijk een oproep is:  ‘Jezus redt het niet alleen’. Oftewel, kom uit je luie stoel en help die man eens een handje!

Ik moest hieraan denken vanwege de stickers die ik – op de momenten dat ik met mijn fiets wel braaf voor rood wacht – op nogal wat stoplichten in Amsterdam tegenkom. De oorspronkelijke tekst is ‘Diervriendelijk vlees bestaat niet’. Net als in het verhaaltje hierboven is de afzender van deze mededeling niet duidelijk. Maar ook hier zijn diverse creatievelingen aan het werk geweest. Zo las ik dat vriendelijk vlees niet bestaat (en ik moet toegeven dat sommige stukken vlees er best een beetje eng uit kunnen zien). Ergens anders had een vermoedelijke aanhanger van biologisch vlees het woordje niet weggehaald en nog twee kruispunten later was de tekst gereduceerd tot ‘dier vlees bestaat niet’, maar dat leek mij toch geen houdbare stelling.

De meest verregaande reductie vond ik bij de tekst ‘bestaat niet’, waarbij ik onwillekeurig dacht: ‘wat je niet ziet’. Maar de mooiste vind ik toch wel de mededeling dat ‘vlees bestaat’. Niks tegen in te brengen. Al is dat tegelijk een wat wrange gedachte, wanneer je stilstaat bij het leed dat zoveel dieren wordt aangedaan om dat vlees te produceren. Dat geeft dan weer stof tot bezinning al fietsend naar het volgende stoplicht.

2 gedachten over “Diervriendelijk vlees”

  1. Wat is jouw achterliggende intentie met dit schrijven?

    Ik vermoed oprecht dat de contradictio in terminis ‘diervriendelijk vlees’ jou volledig ontgaat.

Reacties zijn gesloten.