Gewoon groen

In de NRC stond een mooie column van Bas Heijne over natuur. Als ik goed ben geïnformeerd, heeft hij deze column ook voorgedragen op een bijeenkomst van natuurbeheerders in het bijzijn van Henk Bleker en heeft de laatste op de van hem bekende wijze daarop gereageerd. Namelijk dat hij het er helemaal mee eens was, maar intussen een beleid uitvoert dat er diametraal tegenover staat. Als GroenLinkser vind ik het lastig om toe te geven, maar ik moet constateren dat groen uit is. Er wordt op een nietsontziende manier bezuinigd op natuur, in een omvang waarbij de kortingen op cultuur en PGB verbleken. Maar de meeste Nederlanders lijkt het nogal weinig te kunnen schelen. De paar protestacties die er zijn geweest, hebben in elk geval niets uitgehaald.

In de NRC stond een mooie column van Bas Heijne over natuur. Als ik goed ben geïnformeerd, heeft hij deze column ook voorgedragen op een bijeenkomst van natuurbeheerders in het bijzijn van Henk Bleker en heeft de laatste op de van hem bekende wijze daarop gereageerd. Namelijk dat hij het er helemaal mee eens was, maar intussen een beleid uitvoert dat er diametraal tegenover staat. Als GroenLinkser vind ik het lastig om toe te geven, maar ik moet constateren dat groen uit is. Er wordt op een nietsontziende manier bezuinigd op natuur, in een omvang waarbij de kortingen op cultuur en PGB verbleken. Maar de meeste Nederlanders lijkt het nogal weinig te kunnen schelen. De paar protestacties die er zijn geweest, hebben in elk geval niets uitgehaald.

Mijn partij voerde ooit de slogan: knokken voor kwetsbaar is. En als iets dezer dagen kwetsbaar is, dan is het wel de natuur. In tijden waarin alles geëconomiseerd wordt en uitgedrukt in bijdrage aan het bruto nationaal product, delft natuur snel het onderspit. Helaas heeft links en groen daar zelf ook aan bijgedragen, door natuur te framen als economische factor. Het is immers zo mooi te wonen in een stad waar de natuur op 10 minuten rijden met de auto is, het is zo aantrekkelijk voor een multinational zich te vestigen in een groene omgeving, de groene economie levert banen op. Helemaal onwaar is dat uiteraard niet, maar het gaat voorbij aan de intrinsieke waarde van groen.

We zijn helaas wel vergeten de natuur te prijzen, niet omdat het aan allerlei andere doelen bijdraagt, maar omdat het groen is. We hebben ons zo aan het discours van andere politieke partijen aangepast, dat de boodschap van biodiversiteit, van groen te midden van alle verstening, langzaamaan overwoekerd is. Durven we nog wel de consequente en misschien impopulaire keuze te maken op te komen voor diersoorten zonder hoge knuffelwaarde en voor planten die de doorsnee tuinier uit de grond zou trekken?

Ik denk dat de strategie om natuur en groen via een omweg te verdedigen en te beschermen, keihard tegen haar grenzen is aangelopen. Dat het tijd wordt om groen weer groen te maken en dat verhaal, niet technisch, niet specialistisch, niet eenkennig, overtuigend uit te dragen.  Nu nog de juiste taal daarvoor vinden en niet te vergeten de juiste mensen.

 

2 gedachten over “Gewoon groen”

 1. Natuur en windmolens gaan heel goed samen. Daarom hoort in een betere natuurwet of professioneel natuurbeheer, het ontwerpen van regionale windparken, die met hun trace ook natuur aandoen, als dat zo uit komt en de natuur niet onevenredig benadelen.

  GroenLinks heeft te veel mensen die de invloed van natuurclubs te veel doordrukken, dat hindert de partij bij de praktische politiek.
  Laat die natuur lobby bij Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie. Neem afscheid van een deel van de fractie en partijbureau bemensing met een achtergrond in die clubs, en schakel over op een realistischer politiek. Daar wordt de wereld een stuk beter van en GroenLinks invloedrijker.
  We hebben dan als partij de ruimte om verstandiger afwegingen te maken dan de voorkeur van de natuurclubs klakkeloos overnemen, zoals nu vaak bij GroenLinks gebeurt.
  Dat overnemen kan dan nog steeds, maar na een transparanter afweging binnen de partij.

  De initiatiefwet mooi Nederland wordt beter als daarin ook het ontwerpen van mooie windparken wordt opgenomen.
  Niet alleen omdat windparken en natuur vaak goed samengaan, maar ook omdat het hele landschap daar mooier van wordt.
  Actie tegen de rijksoverheid die juist lelijke windparken helpt ontstaan, is nodig, voor een mooi Nederland. Ook de natuur heeft daar baat bij. En de kans dat de initiatiefwet mooi Nederland er door komt, neemt toe want hij wordt relevanter voor een groter deel van de samenleving

 2. Als ik mij niet vergis, staat juist ook die ontwikkeling van windparken genoemd in de initiatiefwet. Ik ben het helemaal met je eens dat er veel goede manieren zijn om windmolens in te passen in natuur en landschap en daar zelfs een versterking aan te geven.

Reacties zijn gesloten.