Identiteit

Wanneer Obama door zijn tegenstander een socialist wordt genoemd, moet ik altijd erg lachen. Maar om nu zelf door de premier, oh pardon de VVD-lijsttrekker, voor socialist te worden uitgemaakt, daar word ik dan minder blij van. Wij socialisten van GroenLinks, PvdA en SP schuiven de rekening door naar de toekomst en zorgen dat mensen later, maar dan heviger pijn gaan voelen. Rutte de lijsttrekker is even vergeten dat zijn kabinet als kampioen doorschuiven maar al te blij was dat GroenLinks met het Lenteakkoord in elk geval nog probeerde te redden wat er te redden viel voor de begroting van 2013.

Wanneer Obama door zijn tegenstander een socialist wordt genoemd, moet ik altijd erg lachen. Maar om nu zelf door de premier, oh pardon de VVD-lijsttrekker, voor socialist te worden uitgemaakt, daar word ik dan minder blij van. Wij socialisten van GroenLinks, PvdA en SP zouden de rekening doorschuiven naar de toekomst en zorgen dat mensen later, maar dan heviger pijn gaan voelen. Rutte de lijsttrekker is even vergeten dat zijn kabinet als kampioen doorschuiven maar al te blij was dat GroenLinks met het Lenteakkoord in elk geval nog probeerde te redden wat er te redden viel voor de begroting van 2013.

Maar los daarvan: ik dacht we al meer dan twintig jaar geleden van het socialisme afscheid hadden genomen. Het klonk bijna als koude oorlogretoriek: het gevaar van de roden, de Russen komen. In al die tijd dat ik lid van GroenLinks ben en zeker in de periode dat ik actief was, heeft nog nooit iemand mij socialist genoemd. Wel liberaal, maar dan op een hele andere manier dan de conservatief-populistische onzin die de VVD tegenwoordig uitkraamt. Misschien moet ik het dan maar als geuzennaam gaan koesteren: ich bin ein socialist

Het was gisteren toch al een rare dag, want in de Arena werd ik door een nogal aangeschoten en benevelde medesupporter voor ‘kakkerlak’ (het scheldwoord voor Feyenoordsupporters) uitgemaakt. Omdat ik even een keer geen zin had om bij het commando ‘ga staan als je voor Ajax bent’ dommig omhoog te komen. Ik had zin om te roepen dat hij waarschijnlijk net uit de luiers was toen ik voor het eerst bij Ajax kwam, maar ik wist niet zeker of dat sfeerverhogend zou zijn…

Kortom, genoeg stof om over de vraag ‘wie ben ik’ nog eens goed na te denken. Heel toepasselijk nu ik met een onderzoek bezig ben naar de relatie tussen politiek en sociale media en de manier waarop politici hun identiteit via twitter vormgeven.  Wat laten zij van zichzelf zien, zijn zij online anders offline? Misschien wordt het tijd ook mijn eigen tweets eens in de analyse te gooien. Al weet ik zeker dat mijn passie en aandacht voor GroenLinks én Ajax in alle gevallen even groot zijn, wat anderen ook mogen zeggen.