Nogmaals

Er was een tijd dat ik nog wel eens op radio of tv te horen was. Zo belandden ooit een paar quotes van mij over Ton Hooijmaijers in het toen nog bestaande actualiteitenprogramma Nova. Dat ging overigens niet zomaar. Nog los van de klassieke fout die ik had gemaakt om een blouse met streepjes aan te trekken, had de interviewster van dienst een en ander op mijn weinig beknopte formuleringen aan te merken.

Naast mijn breedsprakigheid ging het vooral om mijn gebruik van zinsneden als ‘zoals ik net al zei’ of ‘dan zeg ik nog maar een keer’. Want het was niet uit te sluiten dat met het knippen en monteren van het item enkele van mijn eerdere belangwekkende uitspraken toch zouden sneuvelen.  Na een paar keer oefenen en opnieuw opnemen, kwam ik gelukkig tot een aantal acceptabele quotes, die in de uitzending mooi op hun plek vielen.

Ik moest hieraan denken bij de eerste Feyenoordtraining vandaag van Ronald Koeman, die het gebruik van het woord ‘nogmaals’ tot hogere kunst heeft verheven. Want in tegenstelling tot wat de argeloze kijker zou kunnen denken, verwijst dit bijna nooit naar iets wat hij eerder gezegd heeft. Nogmaals is bij Koeman een woord dat zijn oorspronkelijke betekenis ruim heeft overstegen: een woord in en van zichzelf. Een stopwoord van aparte klasse.

Fijn dus dat Koeman weer terug is als trainer. De komende tijd zal ik dus extra goed opletten bij Studio Sport. Nu maar hopen dat er niet te snel weer een trein voorbijkomt…