Proeven aan de provincie VIII: de uitslag

Zonder twijfel zitten veel kandidaten in Noord-Holland, zeker ook die van GroenLinks, vandaag flink zenuwachtig te wezen. Het schijnen de spannendste Statenverkiezingen ooit te zijn. Ik kan dat moeilijk beoordelen, omdat ik er nou ook weer niet zoveel heb meegemaakt.

Het wordt een lange dag, al was het maar omdat nog tot 21.00 gestemd kan worden en veel kandidaten vanochtend al vroeg uit bed waren om ook op de laatste dag nog kiezers voor hun partij naar de stembus te lokken. Even na negenen zal ook in ons provinciehuis een eerste prognose van de uitslag worden gegeven – ik ben benieuwd of RTV Noord-Holland een beetje in de buurt zal blijken te zitten. Dan volgt opnieuw een lange tijd van wachten, terwijl de eerste uitslagen binnendruppelen. Maar van kleine gemeenten als Muiden of Schermer worden we nog niet veel wijzer. Zeker aan het begin van de avond (ik waarschuw maar vast de top-6 van onze lijst) zal het lijken of GroenLinks een heel mager resultaat heeft gehaald, iets van 3 zetels. Pas als Amsterdam binnen is, weten we hoe we er echt voorstaan.

En dan begint het politieke spel echt: de reacties van de lijsttrekkers, meebesturen of pas op de plaats, aantrekken of juist afstoten? Ik zal de verleiding proberen te weerstaan mij daarmee te bemoeien. Maar ach, dat heb ik ook al geschreven in het vorige deel van deze serie, over onderhandelen.