Voetbal en homo’s

De reactie van het COC was al even voorspelbaar als de uitspraken van Frank de Boer. De vraag was waarom er zo weinig homo’s in het voetbal te vinden zijn (althans in de openheid) en Frank mompelde een beetje lacherig iets over ‘a-sportief’ en de ‘motoriek’. Inmiddels heeft de Ajax-trainer al laten weten dat hij ‘de ophef betreurt’ en laat broer Ronald voor de zekerheid nog maar even weten dat Frank niks heeft tegen homo’s. Onduidelijk is of het COC hiermee genoegen neemt. Maar wat is er goed beschouwd nu eigenlijk aan de hand?

De reactie van het COC was al even voorspelbaar als de uitspraken van Frank de Boer. De vraag was waarom er zo weinig homo’s in het voetbal te vinden zijn (althans in de openheid) en Frank mompelde een beetje lacherig iets over ‘a-sportief’ en de ‘motoriek’. Inmiddels heeft de Ajax-trainer al laten weten dat hij ‘de ophef  betreurt’  en laat broer Ronald voor de zekerheid nog maar even weten dat Frank niks heeft tegen homo’s. Onduidelijk is of het COC hiermee genoegen neemt. Maar wat is er goed beschouwd nu eigenlijk aan de hand?

Uiteraard had BNN ook een politiek-correcte trainer kunnen vinden, die graag wilde vertellen dat hij het zorgelijk vindt dat homosexualiteit in het voetbal nog zo’n taboe en dat hij homo’s net zo motorisch vaardig en sportief vindt als hetero’s. Ruud Gullit of Guus Hiddink, die intussen zonder scrupules in dubieuze landen hun vorstelijke salaris uit dubieuze bronnen ontvangen, hadden zo’n praatje graag willen houden. Maar als de programmamakers en de KNVB de moeizame positie van homo’s in het voetbal echt serieus nemen, dan zijn de onhandige uitspraken van Frank de Boer de beste aanleiding daarvoor. Dan lijkt het mij weinig zinvol dat hij zijn excuses gaat aanbieden voor iets wat hij – helaas – gewoon vindt. Overigens vermoed ik zo dat hij nog heel wat meer opvattingen heeft waar ik licht ongemakkelijk van zou worden…

Wie een gemiddelde kleedkamer bij een voetbalclub binnenloopt en vraagt hoe dat nou zit met homo’s, zal een antwoord krijgen dat verdacht veel op dat van Frank de Boer lijkt. Misschien zal iemand nog een verwijfd loopje laten zien, een hoog stemmetje opzetten of wat met de handjes zwaaien, want dat doen homo’s immers. Het is een beetje een dom antwoord, want wie tijdens de Gay Pride wel eens een boot met ontblote bovenlijven voorbij heeft zien varen, kan zien dat de Körperkultur springlevend is en er bepaald geen sprake is van gebrek aan sportiviteit. Maar het is wel een antwoord dat kenmerkend is en het is daarom maar goed dat we dat nu in de woorden van de trainer van de grootste club van Nederland bevestigd zien.

De praktijk is namelijk dat het nog steeds lastig is ervoor uit te komen dat je homo bent en dat ‘homo’ zowel naar de scheidsrechter als naar de tegenstander een geliefd scheldwoord is. Dat is een treurige constatering en dat vraagt om actie. Maar ik geloof niet in een van bovenaf afgedwongen tolerantie, als die niet gepaard gaat met échte acceptatie. Ik geloof al helemaal niet dat een veel dieper liggend maatschappelijk probleem opgelost zou worden door een trainer teksten te laten uitspreken waar hij zelf niet in gelooft.