Zakkenvullers en zakkenwassers

Het is lang geleden dat ik iemand het woord zakkenwasser hoorde gebruiken. Waarschijnlijk was ik het zelf en zei ik het ook tegen mezelf. Niets zo fijn als schelden op jezelf als je iets verkeerd doet, maar dan wel met een goeiig scheldwoord (mijn andere favoriet is ‘sukkelhoofd’). Ik heb overigens begrepen dat zakkenwasser een klassiek beroep is en verwijst naar het schoonmaken van juten zakken.

Voor zover ik kon nagaan, is zakkenvuller nooit een beroep geweest en is het bovendien altijd al een scheldwoord geweest. Soms voor de zekerheid nog voorafgegaan door ‘vieze’ of ‘vuile’ danwel een combinatie van deze twee.

Op zich is er niks mis mee om je zakken te vullen (er moet immers ook brood op de plank) en in de tijd voor bank en giro werden aan het eind van de week de loonzakjes gevuld en uitgedeeld. Geld dat nog wel eens werd stukgeslagen in de kroeg, voordat de kostwinner het bij moeder de vrouw had kunnen afgeven. Vandaag de dag gaat het echter meestal om mensen van wie wordt gezegd dat zij hun zakken vullen ten koste van anderen of dat zij in vergelijking met hun prestatie nogal fors worden beloond.

Voetballers en politici zijn de bekendste voorbeelden van zakkenvullers en zij hebben recent gezelschap gekregen van bankiers en andere handelaars in onbegrijpelijke producten. De PVV heeft in het kader van de bredere campagne tegen de EU een website geopend om tegen de zakkenvullers in Brussel te protesteren. (Tot mijn verrassing hoor ik nu ook tot de ondertekenaars van deze oproep, omdat een klik uit nieuwsgierigheid al meteen een steunbetuiging bleek te zijn. Handig, ergens aan meedoen waar je niet eens een mailadres, naam of woonplaats voor hoeft achter te laten.)

Maar wanneer verdien je nou ‘schandalig’ veel en wanneer gaat jouw euro ten koste van de euro van een ander. Wat is een redelijk en aanvaardbaar uurloon en wat is te veel? Ik merk dat ik steeds meer moeite krijg met het gemopper en gescheld op zakkenvullers. Jezelf een miljoenenbonus (laten) toekennen, terwijl intussen honderden mensen op straat worden gezet, dat kan natuurlijk niet. En je maakt mij niet wijs dat Eto’o van dat idiote salaris bij Anzhi echt tien keer beter gaat spelen dan bij wijze van spreken Ron Vlaar.

Tegelijk is het wel erg makkelijk om mensen, zeker zij die zich in hun positie moeilijk kunnen verdedigen, uit te maken voor zakkenvuller. Want wat kunnen zij eraan doen? En hoe weten al die boze tongen zo goed dat iemand er niet hard (genoeg) voor werkt? Wie het een beetje opneemt voor de vermeende zakkenvuller – zeker als hij of zij het zelf is – wordt weggehoond. Er wordt vaak snel en hard geoordeeld. De populistische reflex is sterk en voor nuance lijkt geen plek.

Dan ben ik toch maar liever een zakkenwasser op z’n tijd.