De Partij voor de Dieren maakt het wel heel bont met al die bekende Nederlanders op de lijst. Maarten of Georgina zouden toch eens met voorkeursstemmen gekozen worden… Ik vind het prima om een paar bekende lijstduwers te vragen, maar 20 is wat teveel van het goede! Waarom niet gewoon een filmpje of folder waarin deze indrukwekkende lijst zijn steun aan de PvdD geeft?
Bij GroenLinks heb ik nog niks over BN’ers gehoord, maar als mijn speurwerk klopt, dan krijgt ook D66 een bekende lijstduwer: Filemon Wesselink. Maar eh… zat die niet al bij Lijst 0?
Laat de Partij voor de Dieren alsjeblieft doen wat die partij zelf goed vindt om te doen. Of is GroenLinks er een beetje jaloers op dat al die bekende Nederlanders blijkbaar meer vertrouwen hebben in de PvdD dan in GroenLinks als het om dierenrechten gaat?
Hoi Jeroen,
Jaloers ben ik zeker niet, want ik vind dat iedereen die op een lijst staat voor een partij ook beschikbaar moet zijn om in de 2e Kamer plaats te nemen. Lijkt me geen onredelijk uitgangspunt?!
Trouwens wel apart dat je anders zo principieel bent over politici die voortijdig vertrekken, maar het wel goed vindt dat zoveel BN’ers alleen voor de vorm op een lijst gaan staan.
In het eerste geval, waarbij gekozen kandidaten voortijdig vertrekken – al dan niet ter verbetering van de eigen carrière – is het een gebroken verkiezingsbelofte. In het laatste geval weet men dat het lijstduwers betreft. Dat weet je natuurlijk best want GroenLinks maakt ook gebruik van het fenomeen lijstduwer.
Eén lijstduwer zou nog kunnen, alhoewel ik dat ook een achterhaald fenomeen vind. Ik bedoel, er zijn zoveel multimediale mogelijkheden om je steun aan een partij te laten blijken daarvoor hoef je echt niet met z’n twintigen op een lijst te gaan staan.
Nee, het principe is heel eenvoudig: sta je op een lijst staan dan ben je echt verkiesbaar en als dat zover komt moet je je plek aanvaarden en de termijn volmaken. Die twee zaken kan je niet los van elkaar zien.
Ter informatie hieronder het standpunt van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.
Wie het over kiezersbedrog heeft, zou zich eens moeten verdiepen in de verkiezingsbeloften van zittende politieke partijen. Keer op keer beloven ze dieren een hemel op aarde tijdens de verkiezingscampagne, maar vergeten ze dat waar te maken in de erop volgende vier jaar. Daar gaat nu verandering in komen, dag in dag uit zullen we als haas in de marathon aanwezig zijn om de slakken op dit gebied vaart te geven!
Kijk maar eens naar het programma van een zich diervriendelijk noemende partij als Groenlinks. Bij de verkiezingen van 2003 presenteerde de partij een prioriteiten top 50 waarin de dieren geheel ‘vergeten’ waren. Toen de Partij voor de Dieren Groenlinks daarop wees, werd in allerijl een nieuwe prioriteiten top 10 gefabriceerd, waarbij de dieren zelfs op de eerste plaats kwamen. Een foutje kan iedereen overkomen, gelukkig dat ze het rechtgezet hadden kort voor de verkiezingen.
Maar in de 3,5 jaar die volgden was Groenlinks bij heel veel cruciale debatten over de rechten van dieren niet eens aanwezig (zoals bij de vogelvrij verklaring van vossen in Tweede en Eerste Kamer). En het burgerinitiatief dat de partij voorafgaand aan de verkiezingen voor Europa en het Europees referendum organiseerde, schiet voor geen meter op, ondanks of misschien wel dankzij de sterk afgezwakte doelstellingen die erin staan ten aanzien van Europese veetransporten.
Deze week heeft Groenlinks haar concept verkiezingsprogramma gepresenteerd, en wat denkt u?
In de Tien Belangrijkste Resultaten die Groenlinks wil boeken komen dieren opnieuw in het geheel niet voor, in de Tien Belangrijkste Maatregelen die Groenlinks wil nemen zijn de dieren ook in geen velden of wegen te bekennen. Zouden ze er helemaal van af zijn bij GL?
Nou dat niet, wie heel diep graaft in het verkiezingsprogramma komt zowaar een paar regels over dieren tegen, maar dan wel in relatie met topkok Pierre Wind…
Ik kan me niet voorstellen dat er dierenbeschermers binnen Groenlinks zijn die daar genoegen mee kunnen nemen, op 1 oktober is het Groenlinks congres, tegelijk met het congres van de Partij voor de Dieren. Waar zou u als dier uw kaarten op zetten?
Zijn die andere zittende partijen dan zoveel beter? Geen haar! We hebben onder Paars volgens de partijprogramma’s een ‘diervriendelijke kamermeerderheid’ gehad. En die deed wel wat, maar mondjesmaat en niet in hoog tempo. In elk geval niet te vergelijken met het tempo dat de dieronvriendelijke kamermeerderheid van CDA,VVD en LPF erin zette om dieren in no time van alle verworven rechten te beroven.
Gelukkig gaat daar nu verandering in komen. Alle diervriendelijke fractiespecialisten van zich diervriendelijk noemende partijen, krijgen binnenkort lekker de wind in de rug. De hete adem van de Partij voor de Dieren, met steun van heel veel kiezers. Reken maar dat het daar anders van gaat worden op het Binnenhof!
Slimme afleidingsmanoeuvre van Marianne Thieme. Apart ook om te merken hoezeer ze op GroenLinks gefixeerd is… Ik ben altijd weer blij niet bij een one-issue partij te zitten. Overigens heeft Marianne Thieme helaas erg selectief gelezen:
Dieren hebben rechten
12. Dieren hebben recht op een prettig leven. Dierenrechten worden opgenomen in de Grondwet en in een nieuw Europees verdrag. Dieren mogen niet onnodig pijn lijden. Veetransporten worden aan banden gelegd en in duur beperkt. Er komt een verbod op dieronvriendelijke ingrepen. Er komt een verbod op het houden van nertsen en andere pelsdieren. De plezierjacht wordt verboden. Er komt meer capaciteit bij politie en justitie voor het opsporen en straffen van dierenmishandeling en verwaarlozing.
13. Het aantal dierproeven wordt de komende kabinetsperiode in stappen verminderd met vijftig procent.
14. In 2020 is de bio-industrie in Nederland verdwenen. Het aandeel biologische landbouw is dan 25 procent. Koeien, varkens en kippen scharrelen buiten. Dieren worden ingeënt tegen ziektes als vogelgriep en MKZ, zodat grootschalig doden achterwege kan blijven.
15. Het eten van diervriendelijke producten wordt goedkoper. Prijsmaatregelen zorgen voor een jaarlijkse groei van de consumptie van ecologische producten van twintig procent.