Zaterdag met Wessel naar het jaarlijkse GroenLinks Forum in Utrecht geweest. Stond oorspronkelijk in het teken van 15 jaar GroenLinks, maar dat feestelijke was er door de dood van Theo van Gogh behoorlijk af. Het ‘zaalgesprek’ dat naar aanleiding hiervan werd gehouden, leverde wat mij betreft voorlopig meer vragen dan antwoorden op. Wat moet je er als politieke partij ook mee doen? Is het te rechtvaardigen om vanwege de strijd tegen terreur individuele vrijheden (privacy) op te offeren? Wat heeft dit wel of niet met de islam te maken en wat moeten we dan met religie op school? En hoever mag vrijheid van meningsuiting gaan, is schelden, kwetsen, beledigen toegestaan? Een mooie opmerking kwam van Wilfred Rubens, die een verschil maakte tussen koningen en narren. Ja, de nar moet in principe alles kunnen zeggen wat hij wil, de koning moet daar veel voorzichtiger in zijn. Een mooie anekdote kwam van Femke, die uiteraard vele malen met Theo van Gogh in de clinch had gelegen, maar ook zijn menselijke kant roemde. Bij de geboorte van haar tweeling had Van Gogh zijn laatste boek cadeau gedaan, met voorin geschreven: Luister nooit naar je ouders.
De workshops waar ik ’s middags bij was gingen over de aantrekkingskracht van GroenLinks en de kloof tussen burger en politiek. Met het tweede onderwerp houd ik mij in mijn onderzoek ook veel bezig en de discussie bevatte dan ook weinig nieuws. De kernvraag is eigenlijk: als je constateert dat partijen er weinig meer toe doen, moet je dan een laatste verwoede poging doen ze tot bloeiend nieuw leven te brengen of is het verstandiger andere vormen van democratie te zoeken? Mijn VU-collega André Krouwel ging voor het eerste, Ewald Engelen van de WRR voor het laatste. Voor mij persoonlijk was de eerste workshop spannender: wie zijn onze (potentiële) kiezers en hoe krijgen we ze zo gek op ons te stemmen? Geconstateerd werd dat het met de inhoud op zich wel goed zit, maar hoe breng je het over? De marketing – op zich al een beladen term binnen GroenLinks – is nog altijd bedroevend. Toch hard nodig, zeker als je je wilt onderscheiden van PvdA en SP en bovendien stemmers bij hen weg wilt halen.
Vanmiddag een interview gehad met TV Noord-Holland over de motorcrossers. Geloof niet dat het een erg sterk optreden van mij was (word toch altijd beetje nerveus van een camera). Ik hoop wel dat de belangrijkste boodschap overgekomen is: overlast voor bewoners en behoefte aan rust in natuur- en recreatiegebieden. We zullen vanavond wel zien welk deel van het diepte-interview van 2 minuten tot dé quote wordt gepromoveerd.
Update: het filmpje is te zien op de site van TV Noord-Holland en het valt me nog best mee
Jammer dat Groen Links denkt dat met het onthouden van een vaste crosslocatie de overlast verdwijnt.
Dit is een illusie.
Deze sporters geven hun (erkende) sport niet op omdat een slecht geinformeerde politieke partij ze probeert te beteugelen.
De overlast die deze sporters veroorzaken kan beter gecontroleerd en gereguleerd verlopen dan dat deze (in Noord Holland) in de illegaliteit verdwijnt.
Een argument welke Groen Links opvoerd om geen legale locatie aan te wijzen is: Er is dan elke dag overlast is.
Fout ! De momenten van openstelling kunnen door de politiek bepaald worden.
Al zou dit maar 20 keer per jaar zijn.
Ik vraag Groen Links beleefd haar huiswerk over te doen want dit is geen probleem oplossen.
Hier wordt een nieuw probleem gecreerd nl illegaliteit
In de Achterhoek weten ze hier alles van en zijn ze ook op hun besluiten teruggekomen.
Waarom weer het wiel opnieuw uitvinden ?
Korte reactie:
1. wij willen helemaal niet motorcrossen onmogelijk maken, maar hadden grote bezwaren tegen overlast voor bewoners en recreanten in de omgeving van een zo grootschalig opgezet durfsportcentrum
2. GroenLinks heeft het initiatief genomen, loop ik ook niet voor weg, maar we hebben niet meer dan 7 van de 83 zetels, dus ook andere partijen waren het met ons eens
3. reguleren lijkt me prima, legale locatie ook, met als uitgangspunt dat het kleinschalig is en met zo min mogelijk hinder voor mens en natuur