Mag het ietsje meer zijn?

Sinds kort doe ik (weer) mee met de onderzoekjes van Maurice de Hond en dan krijg je ook eens in de zoveel tijd weer een ‘Haags Peil’, de stand van zaken als er nu verkiezingen zouden worden gehouden.

Terwijl de SP al weken op 22 staat en de PvdA ook ruim boven de 40, blijft GroenLinks zweven tussen 8 en 9 zetels. Oftewel, de linkse stemmen gaan als gewoonlijk weer naar ‘echt’ links en ‘machts’ links en ons levert het niks op. Misschien dat dat sommige bepleiters van de linkse samenwerking toch eens aan het denken zou kunnen zetten?

10 antwoorden op “Mag het ietsje meer zijn?”

 1. Tsja. Dit is natuurlijk het resultaat zonder echte samenwerking. Ik schreef er ook al eens over. maar dan meer gericht op de geringe ‘benutting’ van het kiezerspotentieel. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat GroenLinks een potentieel heeft van maximaal 35 zetels. Probleem is dat 3/4 van de mensen die in principe op GroenLinks zou willen stemmen, daar nu dus gewoon geen zin in heeft. Er is geen nek-aan-nek race tussen PvdA en CDA, en het zijn ‘maar’ peilingen, dus eigenlijk had GroenLinks op 20 zetels moeten staan.
  Dat ligt volgens mij niet aan mensen die voor samenwerking pleiten. De meeste mensen die meedoen aan de peiling van Maurice de Hond zullen zich niet of nauwelijks bewust zijn van ‘Een Ander Nederland’. Het is wat anders. Toen we het goed deden wist iedereen wel waar het voor een flink deel aan lag: de lijsttrekker. Nu wordt het maatschappelijk klimaat de schuld gegeven van achterblijven in de peilingen. Terwijl de (min of meer) linkse partijen het nog nooit zo lang zo goed hebben gedaan.

 2. De uitdaging is dus om al die mensen die eventueel GroenLinks zouden willen stemmen, maar dat uiteindelijk niet gaan doen (en da’s nogal een fors percentage) op andere gedachten te brengen. Volgens mij is daarbij het je zo vastklampen aan de PvdA en de SP een zwaktebod en zal het deze twijfelaars bevestigen in hun keuze om niet GroenLinks te stemmen.
  Overigens word ik wel redelijk sceptisch van de cijfers die ik nu al jaren hoor over de ‘potentiële aanhang’ want dat valt elke keer zo vies tegen dat het meer lijkt of mensen sociaal wenselijke antwoorden geven dan dat ze serieus overwegen GL te stemmen.

 3. Misschien komt het de peilingen voor uw partij ten goede als u niet zo aanschuift tegen rechtse partijen als CDA en VVD, zoals u bijvoorbeeld in uw provincie doet. Geen wonder dat steeds meer linkse mensen kiezen voor de SP.

 4. Dacht het niet.
  Mijn stelling is juist dat we het qua links nooit zullen winnen van PvdA (machtslinks) en SP (ouderwets links). Daarom moeten we ophouden met ons aan die partijen vast te klampen en met onze eigen ideeën komen. Dat kan de ene keer een coalitie met de PvdA of D66 opleveren, de andere keer met CDA of VVD.
  Dus over Noord-Holland: we schuiven helemaal niet tegen CDA en VVD aan maar waar we dat wel doen is dat met goede reden (misschien is er ook nog wel verschil tussen hoe een partij landelijk is en provinciaal). Ik geloof niet zo in linkse en rechtse blokken die elkaar per definitie uit zouden sluiten.
  Die linkse mensen mogen gerust voor de SP kiezen; lekker veilig, maar het levert ook verrekte weinig op omdat de SP vrijwel overal weigert mee te regeren.

 5. Ik dacht het toch wel. Ik ken meedere mensen in mijn directe omgeving die vroeger GroenLinks stemden en in de afgelopen jaren de overstap hebben gemaakt naar de SP. Zolang voormalige PvdA-premiers hun pensioen opplussen als commisaris bij de ING en zolang voormalige GroenLinks-fractievoorzitters commissies voorzitten tegen koninklijke vergoedingen, is de kans groot dat sommige mensen in partijen als PvdA en GroenLinks weinig vertrouwen houden. Overigens, de SP “weigert helemaal niet consequent mee te regeren”. Er zijn diverse gemeenten waar dat wel gebeurt. Bovendien: verkiezingen vinden plaats voor vertegenwoordigensde organen (zoals gemeenteraden en provinciale staten). Het is belangrijk dat de samenstelling daarvan zoveel mogelijk overeenkomt met de politieke en ideologische standpunten van de kiezers. Veel te vaak worden verkiezingen helaas gereduceerd tot een machtsvraag (wie “regeert” met wie) en daar doet u ook aan mee. Als GroenLinks met de VVD in het regeringsbed kruipt lijkt mij de tijd rijp om maar geen verkiezingen meer te houden. Ik ben trouwens wel benieuwd naar de redenen waarom de VVD en het CDA in uw provincie zo links zijn. Het komt mij toch wel ongeloofwaardig over dat uw partij op landelijk niveau moord en brand schreeuwt over de huidige rechtse CDA-VVD-regering (D66 mag ze even vier jaar aan een meerderheid helpen) terwijl u in uw provincie gezellig met die clubs meebestuurt.

 6. Oh dat ontken ik ook niet, we hebben in 2002 en 2003 kunnen zien dat er zeker uitwisseling was tussen GroenLinks en SP. Uiteindelijk heeft de SP toen nauwelijks winst geboekt overigens en is die partij maar net één zeteltje groter dan GL. Ook binnen mijn partij is best even gefronst nav de vergoedingen van Rosenmöller, die hij voor een groot deel overigens teruggestort heeft…
  De SP doet misschien in vier gemeenten in NL mee aan het bestuur, daar verwees ik naar. De uitzonderingen daargelaten wil de SP dus niet (of maakt zij zichzelf onmogelijk).
  Nergens heb ik beweerd dat CDA en VVD in Noord-Holland links zouden zijn, maar het feit dat onze Kamerleden fel oppositie voeren tegen Balkenende – volkomen terecht – betekent niet dat wij in onze provincie die partijen meteen als besmet en gevaarlijk moeten beschouwen. Uiteindelijk zijn juist met bijvoorbeeld de VVD heel goede zakelijke afspraken te maken. Helaas heeft de SP zo’n smetvrees en angst om ook maar voor een kleinigheidje verantwoordelijk te zijn dat niet in de heilige ideologie van Marijnissen c.s. valt dat dat meteen als uitlevering aan de vijand wordt gezien. Gelukkig kijkt GroenLinks daar iets nuchterder tegenaan.

 7. Jammer, die karikatuur die je van de SP schetst. Is dat misschien om te verbloemen dat GroenLinks zich in Noord-Holland heeft uitgeleverd aan een rechts college?
  In ieder geval niet slim. Want waar de VVD de PvdA verwijt niet realistisch te zijn, is dat eveneens de klacht van de PvdA over GroenLinks. Als GroenLinks nu ook hetzelfde stokpaardje gaat berijden ten aanzien van de SP, dan zijn we met z’n allen ver van huis. Deze redeneertrant volgens kunnen we dus maar beter allemaal op de VVD stemmen, want dat is per slot van rekening de meest realistische partij van Nederland!

 8. Ach karikatuur, dit is gewoon mijn ervaring met de SP zowel in Amsterdam als in de provincie. Als het spannend wordt loopt de SP weg of schieten ze in oude dogma’s.
  Verder roep ik natuurlijk niemand op VVD te stemmen, aangezien GroenLinks de meest realistische partij is met de beste ideeën! 😀

 9. Denk je dat de SP-fractieleden in de raad van Amsterdam en in de staten van Noord-Holland die mening delen (“als het spannend wordt etc.”)? Daar ben ik wel benieuwd naar. Ik wens je verder veel succes met je weblog. 🙂

 10. Dank je!
  Of ze die mening delen zou ik niet durven zeggen, waarschijnlijk vinden ze zelf dat ze daar goede redenen voor hebben. Dat weglopen bedoelde ik overigens niet letterlijk, maar in de zin van ervoor weglopen, was hopelijk wel duidelijk.
  In Noord-Holland, waar ik de meeste ervaring mee heb, merk ik dat de SP het nog steeds lastig vindt z’n houding ten opzichte van ons te bepalen. Voorheen samen in de oppositie, nu tegenover elkaar; dan schieten ze vaak in clichés over het juk van CDA en VVD, dat ‘de zweep er weer over is gegaan’, of dat we ons beter groenRECHTS kunnen noemen.

Reacties zijn gesloten.