Provincie 2006

Vandaag was het de beurt aan de provincie voor de nieuwjaarsreceptie. Veel collega-Statenleden en GS het beste gewenst voor 2006. Had me voor de gelegenheid eens echt netjes jasje-dasje gekleed (on-GroenLinks zouden sommigen zeggen, behalve mijn gewaardeerde fractiegenoot Jan die er ook piekfijn uitzag), wat dan wel leidt tot enige flauwe opmerkingen hier en daar – maar ook waarderende woorden gelukkig.

De toespraak van de CdK, Harry Borghouts, was deze keer heel aardig. Hij ging uitgebreid in op de noodzaak van gemeentelijke herindeling en stelde dat eigenlijk alle gemeenten kleiner dan 30.000 inwoners (da’s ruim meer dan de helft in Noord-Holland) op den duur zouden moeten opgaan in een grotere gemeente. Als goede voorbeelden werden daarbij de fusie van Drechterland en Venhuizen en ‘Koggenland aan Zee’ (Medemblik, Wognum, Noorder Koggenland) en zowaar klonk enig optimisme over de herindeling in het Gooi. Prompt een bericht op de teletekst van NOS en TV Noord-Holland.

Verder vooral – net als afgelopen zondag – veel handen geschud en wangen gezoend. Aan het eind als lichte mosterd na de maaltijd nog even bij de inmiddels aflopende nieuwjaarsborrel van de Lijst NH Jong gekeken. (Met mijn goede voornemen daar serieus iets mee te gaan doen in het komende jaar). Al met al er traditegetrouw toch in geslaagd tot de laatste minuten te blijven, terwijl de catering langzaamaan alles aan het inpakken was.

Jammer dat ik nou weer Ton Hooijmaijers – die ik ook al had gezien op de dansvloer in het Concertgebouw – ben misgelopen, die goede wensen komen ooit nog eens. Ook jammer dat het niet gelukt is om onze onze oud-gedupeteerde Henry Meijdam te spreken, die allesbehalve een leuk jaar achter de rug heeft, maar fris en vrolijk een nieuwe start maakt.

2 antwoorden op “Provincie 2006”

  1. Dat lijkt me nou typisch niet iets voor GroenLinks, zo’n blind streven naar schaalvergroting in het openbaar bestuur. Ik dacht dat GroenLinks juist voor schaalverkleining was. Ben benieuwd uit welke “literatuurstudie” onze commissaris dit heeft gebaseerd. Er zijn talloza studies naar dit onderwerp verricht en al die studies geven weer andere ideale uitkomsten (inwonertallen) aan. Dus dat getal van 30.000 is behoorlijk uit de lucht gegrepen. Slordige actie van de commissaris en een partij als GroenLinks onwaardig; of was het een (bij voorbaat) vruchteloze poging om weer eens in het nieuws te komen?

  2. Als het een poging was om in het nieuws te komen, is dat in elk geval gelukt. Borghouts heeft zelf overigens ook aangegeven dat 30.000 geen in beton gegoten getal is, maar meer een ervaringscijfer. Daar kun je uiteraard over discussiëren; Hilversum stelt momenteel voor om een gemeente Gooiland te maken met ruim 200.000 inwoners, terwijl Texel koste was kost zelfstandig wil blijven.
    Uit het verkiezingsprogramma: “GroenLinks vindt dat er een einde moet komen aan de huidige reeks ongerichte bestuurlijke herindelingen en
    pleit voor bezinning op het bestuurlijke stelsel.”
    Waarbij niet duidelijk is of er bezwaren zijn tegen schaalvergroting als zodanig. Ik vind vanuit de praktijk in Noord-Holland dat opschaling en samenvoeging/fusie goed te verdedigen valt en in sommige gevallen (Bennebroek bijv.) gewoon noodzaak is. De uitspraken van de CdK zijn daarbij een interessant startpunt voor de discussie.

Reacties zijn gesloten.