Protest niet gewenst

Sommigen konden blijkbaar de actie van Greenpeace tijdens het CDA-congres niet zo waarderen:
Remkes wil stevig gesprek met Greenpeace

DEN HAAG – Minister Remkes van Binnenlandse Zaken wil dat organisaties die zich schuldig maken aan verstoringen van politieke bijeenkomsten daar stevig over worden onderhouden. Eventueel moeten zij gekort worden op hun overheidsubsidie.

Een woordvoerder van Greenpeace liet weten dat de mileuorganisatie geen subsidie van de overheid ontvangt. ‘Verder willen wij heel graag een gesprek over de veiligheid van CDA-congressen én over de veiligheid van kerncentrales.’

Remkes deed de uitspraken dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje naar aanleiding van een actie van milieuorganisatie Greenpeace tijdens het CDA-verkiezingscongres zaterdag. Leden van Greenpeace, die wilden protesteren tegen het kernenergiestandpunt van het CDA, wisten tijdens een toespraak van fractieleider Maxime Verhagen tot het podium door te dringen. Ze waren het gebouw binnengekomen via een achterdeur.

Remkes sprak van maatschappelijk volstrekt onverantwoord gedrag. De minister, die naar het vragenuurtje was gehaald door onafhankelijk Kamerlid Gonnie van Oudenallen, zal de kwestie bespreken met departementen waarvan Greenpeace subsidie ontvangt, kondigde hij aan.

Wat een belachelijke overtrokken reactie! Volgens mij was dit gewoon een ludiek protest, waarbij de veiligheid van Verhagen of Balkenende geen moment in gevaar is geweest. Als de ouderenbonden afgelopen zondag op het GroenLinks congres hadden geprotesteerd tegen de AOW plannen door alle deuren met rollators te blokkeren, moeten ze dan ook gekort worden op hun subsidie? Neigt ernstig naar censuur van opvattingen die je niet bevallen en dat moet je als overheid niet willen. Het is nog altijd een goed gebruik in een democratie om oppositie de ruimte te geven.