Orgeltocht

Al enkele jaren nodigt Hans Schipper, oud-gedeputeerde van het CDA, mij trouw uit voor de orgeltochten die iedere zomer door de hele provincie heen worden gehouden. Hans is namelijk net als ik orgelliefhebber en hij is voorzitter van de stichting die deze tochten organiseert. Afgelopen zaterdag was het dan zover: een tocht die begon in Bloemendaal, vervolgens naar Overveen en eindigde in Zandvoort. Het weer werkte heel goed mee, zodat ook de fietstocht tussendoor erg aangenaam was.

Zandvoort_2 In iedere kerk vertelde de organist van de dag, Aart Bergwerff, over de geschiedenis van het orgel, de bouw en restauraties en de verschillende klanken. Vooraf aan het concert demonstreerde hij ook de verschillende registers. Hoewel ik zelf orgel speel, heb ik vrij weinig verstand van typen orgels en orgelbouwers, dus ook voor mij erg leerzaam…  Met name het orgel in de protestantse kerk van Zandvoort was prachtig om te horen. In de afgelopen twee jaar helemaal gerestaureerd en met wat voor een resultaat. Door de repertoirekeuze en het spel van Aart Bergwerff klonk het nog eens extra mooi!