Dorpsburgemeesters

Nu Aboutaleb (PvdA) burgemeester van Rotterdam wordt en Den Haag voor Van Aartsen (VVD) koos en Utrecht voor Wolfsen (PvdA), dreigt het CDA de partij te worden van de ‘kleinsteedse’ burgemeesters. Amsterdam komt pas in 2013 weer vrij en sowieso is de kans dat de sociaal-liberale hoofdstad kiest voor een CDA burgemeester vrij klein – ik denk eerder aan een VVD’er. Alleen Den Bosch en Maastricht hebben nog een CDA burgemeester. Het is het logische gevolg van de toegenomen macht van de gemeenteraad: in weinig grote steden is het CDA sterk vertegenwoordigd (in Amsterdam bij de laatste verkiezingen maar net iets meer dan 4%) en dan moet je wel met een erg goede kandidaat komen…

Daarentegen is het CDA nog wel sterk provincies: 5 van de 12 Commissarissen der Koningin zijn van CDA-huize. Ook de VVD zit opvallend goed in de CdK’s, terwijl de PvdA nog een achterstand heeft in te halen. Mijn partij heeft één Commissaris, wat redelijk overeenkomt met de landelijke verhoudingen en ons resultaat bij de laatste Statenverkiezingen.

Terwijl GroenLinks electoraal vooral scoort in de steden (Amsterdam, Utrecht, Wageningen, Nijmegen, Leiden), leveren we vooral ‘dorpse’ burgemeesters: Koggenland, Uithoorn, Bloemendaal, Doesburg (binnenkort), Stein, Diemen, Jacobswoude, Menterwolde, Wormerland en Bergen. Net als het CDA zijn wij dus wel eens toe aan de grotere plaatsen. Wim de Gelder heeft met zijn transfer naar Alphen aan de Rijn vast het goede voorbeeld gegeven. Een gratis tip wil ik wel geven: Purmerend (79.000 inwoners) neemt binnenkort afscheid van Leen Verbeek, die CdK in Flevoland wordt. Werk aan de winkel voor onze landelijke scouting!

4 antwoorden op “Dorpsburgemeesters”

 1. Harmen,
  Als we dan al plaatsnamen gaan noemen, waarom dan geen kandidaten. Kathalijne komt binnenkort “vrij” of is die nog te jong? Wijnand? Of is die te omstreden voor velen? Het past niet echt bij zijn klimaatambities of hij moet er voor zorgen dat Purmerend daar leading wordt. Maar daar gaat een burgemeester weer niet over. Andere opties?

 2. Interessant, maar volgens mij komen Kathalijne en Wijnand elders beter tot hun recht dan in het burgemeestersambt. Ik zou eerder denken aan GL’ers die nu wethouder zijn, of elders bestuurlijke functies vervullen. Heb daar concreet (nog) geen namen bij.

 3. Ik denk inderdaad dat de interesse bij beiden elders ligt. Of we voor een grotere stad al een wethouder naar voren kunnen schuiven weet ik niet. Misschien ligt daar het gegeven dat “we” vooral in kleinere gemeentes burgemeesters hebben. Oud-senatoren of oud-Kamerleden? Zit daar iets bij dat zou kunnen? Zou Wilbert Willems (oud Kamerlid en nu wethouder in Breda) interesse hebben? Bovendien kun je interesse ook kweken.
  Marijke Vos? Of heeft die daar geen zin in?
  Aboutaleb had het zelf ook niet bedacht. Bos heeft hem gelanceerd voor Rotterdam. Er zal bij ons een lijstje circuleren hoop ik. Een lijstje met potentiële namen. Een lijstje waar over is nagedacht en waar mensen op staan die benaderd zijn en wel willen.

 4. Hellemaal met jullie eens!!
  Wat dachten jullie van de namen: Maarten van Poelgeest,Mohamed Rabae (wethouders), Leo Platvoet, Arie van de Brandt (ex-senatoren).
  Een suggestie voor het kijken naar namen en personen. GroenLinks heeft veel kennis maar men gebruikt het nog te weinig. Goed initiatef van Harmen om landelijk te gaan scouten.

Reacties zijn gesloten.