VVD slaat slag met burgemeesters

Na het échec van Stefan Hulman in Den Helder, haalde de VVD met burgemeester Don Bijl in Purmerend een grote gemeente binnen en kortgeleden werd bekend dat ook Bloemendaal dankzij Ruud Nederveen  weer terug is in liberale handen. Percentage_burgemeester
Dit betekent dat nu 15 van de 58 gemeenten (Den Helder en Wijdemeren reken ik even niet mee) een VVD-burgemeester hebben. Nummer één is de PvdA met 17 burgemeesters en de VVD wordt op de voet gevolgd door de 14 burgemeesters van het CDA. De twee andere partijen die burgemeesters leveren zijn D66 (7) en GroenLinks (5). De grootste partij die wel in de Staten vertegenwoordigd is, maar nergens in Noord-Holland een burgemeester heeft is de SP. Zoals de grafiek hiernaast laat zien, zitten met name PvdA en D66 goed in de burgemeesters in vergelijking met de uitslag die zij haalden bij de Statenverkiezingen van 2007.

De verhouding is des te schever wanneer we ook kijken naar de grootte van de gemeenten waar deze Inwoners_burgemeester_2
burgemeesters de scepter over zwaaien. Een paar maanden geleden schreef ik al dat GroenLinks vooral burgemeesters levert in de kleinere gemeenten. Gemiddeld gaat het hier om een gemeenten onder de 25.000 inwoners, waarvan Bergen (Hetty Hafkamp) nog de grootste is. We moeten dus ook de komende maanden goed op blijven letten! Maar ook het CDA zit vooral in de kleinere gemeenten: 8 van de 14 in een gemeente met minder dan 20.000 inwoners. De enige uitschieter is Piet Bruinooge, de burgemeester van Alkmaar, u zag hem vandaag op het podium bij de huldiging van AZ…

De VVD (Amstelveen, Haarlemmermeer, Purmerend) en D66 (Hilversum, Hoorn) komen gemiddeld boven de 30.000 uit. Het beste scoort de PvdA – gemiddeld boven de 70.000 – natuurlijk vooral met dank aan Job Cohen, maar ook door Zaanstad en Haarlem. Die koppositie zullen de sociaal-democraten nog wel even houden, want er komen op korte termijn geen grote gemeenten vrij. In elk geval in Noord-Holland is de PvdA helemaal terug in het centrum van de macht.