Voorkeurstemmen

Vandaag maakte de voorzitter van de Eerste Kamer bekend dat CDA-senator Hans Klein Breteler in juni zal opstappen. In het bericht is te lezen dat er geen reden voor dit vertrek is gegeven. Typisch geval van luie journalistiek dat men het hierbij laat, want een klein beetje googlen (of gewoon politiek geheugen) zou hebben opgeleverd dat Klein Breteler keurig volgens partijafspraak halverwege de periode opstapt.

Hij werd immers – net als mijn partijgenoot Jan Laurier – door een voorkeursactie  vanuit Zuid-Holland gekozen. Ook voormalig SP’er Yildirim en Sylvester (PvdA) kwamen op zo’n manier in de Eerste Kamer. Als enige partij slaagde het CDA er blijkbaar een regeling te treffen die recht doet aan zowel de voorkeurstem als aan de in mijn ogen ten onrechte gepasseerde kandidaat. Want dat ik geen liefhebber ben van dit soort provinciale acties mag wel duidelijk zijn.