Noord-Hollanders praten mee over nieuwe Commissaris

Vandaag heb ik in het nieuws van RTV Noord-Holland het voorstel gedaan om de inwoners van Noord-Holland te raadplegen over het functieprofiel van de nieuwe Commissaris van de Koningin. Welke kwaliteiten verwachten zij van een Commissaris en welke eigenschappen zien zij liever niet? De komende weken zullen de partijen in Provinciale Staten druk bezig zijn met het opstellen van dit profiel en daarbij is goede raad meer dan welkom.

Bij de recente keuzes van een nieuwe burgemeester in Groningen en een nieuwe Commissaris in Noord-Brabant zijn met zo’n raadpleging goede ervaringen opgedaan. Terecht merkten mijn collega’s Cees Loggen (VVD) en Tjeerd Talsma (PvdA) op dat ook maatschappelijke organisaties geraadpleegd moeten worden én dat er serieus met de resultaten van de enquête omgegaan moet worden. Inderdaad moet het niet alleen voor de vorm zijn, om vervolgens geheel je eigen gang te gaan. Ik denk dat het, vergelijkbaar met de eerdergenoemde initiatieven, moet leiden tot een zwaarwegend advies voor het uiteindelijke profiel. Want de Staten maken uiteraard wel de uiteindelijke keuze.

Concreet denk ik aan een tiental stellingen waarin verschillende kwaliteiten benoemd worden: integriteit, herkenbaarheid, communicatie, bindend vermogen etc. Met een rangorde kunnen mensen dan aangegeven  welke daarvan écht belangrijk zijn, welke wenselijk en welke minder belangrijk. Vervolgens kan iedereen nog extra kenmerken toevoegen die niet bij die tien staan en eventueel een voorkeur uitspreken over man/vrouw, leeftijd etc. Ik ben benieuwd wat dit op gaat leveren!

2 antwoorden op “Noord-Hollanders praten mee over nieuwe Commissaris”

 1. Beste Harmen,
  Ik ben erg benieuwd naar de redenering achter het vragen van burgers om een meningen aangaande een functieprofiel. Is het om mensen meer te betrekken bij de provincie, meer inzicht geven in wat een CvdK doet?
  Het lijkt mij dat jullie (statenleden en gedeputeerden) daar toch best zelf uit kunnen komen?
  Groet,
  Layla

 2. Dag Layla,
  Op zich zouden we dat als Statenleden best zelf kunnen. Maar de redenen die je noemt spelen inderdaad een rol. Je kiest maar eens in de zes jaar een Commissaris (met herbenoeming kan dat zelfs twaalf jaar worden) en we willen graag de Noord-Hollanders bij die keuze betrekken. Omdat het in elk geval symbolisch een belangrijke functie is en een CdK het gezicht naar buiten is. Komt wat mij betreft ook nog bij dat we als provincie in het afgelopen jaar nou niet voor heel veel goede publiciteit hebben gezorgd en we op deze manier misschien kunnen bijdragen aan een wat positiever beeld. Ten slotte ben ik ook enthousiast geworden door bijv. de manier waarop Groningen de zoektocht naar een nieuwe burgemeester heeft aangepakt.
  Groeten,
  Harmen

Reacties zijn gesloten.