Political Song XXII: The National – Fake Empire (2007)

Al surfend kwam ik een paar weken geleden terecht bij een bespreking van de beste albums van 2010 en daar werd High Violet van The National geprezen, wat mijn nieuwsgierigheid wekte. Na het luisteren van een paar nummers kon ik het alleen maar van harte met de recensent eens zijn. Muzikaal zeer interessant en dat in combinatie met de bijzondere stem van Matt Berninger.

Het vorige album, Boxer is misschien nog wel beter en daarvan is ook de political song afkomstig: “Fake Empire”. Waarschijnlijk heb ik het in de stroom van filmpjes tijdens de Obama campagne ongemerkt voorbij horen komen. De (hernieuwde?) kennismaking maakte hoe dan ook diepe indruk. Ik kan me de laatste tijd geen muziek herinneren die ik zo vaak opnieuw wilde horen. Meeslepend, spannend en voortdurend alles in mij in beweging zettend.

Gaat het wel over politiek? Hoewel dit nummer dus een rol speelde in de presidentsverkiezingen, houdt The National zich normaal verre van politieke statements. Maar wie het wil, leest in “half-awake in a fake empire” een bittere verwijzing naar het Amerika van George Bush na vier jaar mislukte oorlog in Irak en ziet in “picking apples” en “birds on our shoulders” verwijzingen naar het goede Amerikaanse leven dat doorgaat alsof er niks aan de hand is. Als in het old Kentucky home van Randy Newman.

Turn the light out say goodnight
no thinking for a little while
lets not try to figure out everything at once
It’s hard to keep track of you falling through the sky
we’re half-awake in a fake empire
we’re half-awake in a fake empire

Lang heb ik getwijfeld tussen dit fraaie optreden bij David Letterman en deze clip met prachtige beelden: