(Groen)Links blijft winnen

Nog meer goed nieuws:

Linkse partijen winnen opnieuw leden
ANP

DEN HAAG – Het ledental van linkse oppositiepartijen als PvdA, GroenLinks en SP is het afgelopen jaar verder gegroeid. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 en de rechtse oppositiepartij LPF verloren net als de afgelopen jaren leden.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen dat donderdag is bekendgemaakt.

GroenLinks was met 3,3 procent de grootste groeier, de LPF met een daling van 39,7 procent de grootste daler. Het CDA blijft met 69 duizend leden de partij met het grootste ledental.

De stijgers in 2005 waren behalve GroenLinks, de PvdA (1,3 procent), de SGP (1,9 procent) en de SP (1,3 prcoent). Dalers waren behalve de LPF de regeringspartijen: het CDA (min 5,5 procent), D66 (min 5,8 procent) en de VVD (min 4,1 procent). In totaal nam het aantal mensen dat lid is van een politieke partij af met 1,6 procent naar 300.201.

De trend van een stijging bij linkse partijen als SP en GroenLinks is al enige jaren duidelijk, net als de afname in de sterk vergrijsde achterban van partijen als het CDA en de VVD. Bij de VVD bijvoorbeeld, is een kwart van de 40.157 leden ouder dan zeventig jaar.

Van de 6400 leden die het afgelopen jaar als lid van het CDA werden uitgeschreven, was bij een op de drie het overlijden de reden van uitschrijving. Sinds 1 januari 2000 ging het CDA terug van 82 duizend naar 69 duizend leden, de VVD verloor in de afgelopen zes jaren negenduizend leden.

In de afgelopen zes jaren was de SP de grootste stijger: van 26.198 begin 2000 naar 44.853 nu. De partij is daarmee in ledental de derde, na CDA en PvdA, maar groter dan de VVD. Ook GroenLinks steeg fors: van bijna 14 duizend in 2000 naar ruim 21.383 nu. De PvdA schommelt al jaren rond de 60 tot 62 duizend leden.

Allemaal leuk en aardig, maar het blijft natuurlijk gerommel in de marge… In 2003 waren ruim 12 miljoen Nederlanders stemgerechtigd – dat zijn er inmiddels al weer een paar meer – en daarvan is dus 0,002% lid van GroenLinks. Hoera!

Eén antwoord op “(Groen)Links blijft winnen”

  1. Gewoon geduld blijven hebben totdat de grote rechtse partijen uitgestorven zijn en alleen de linkse partijen nog actieve leden hebben.
    En dan maar hopen dat wel nog iemand op Groenlinks wil stemmen…

Reacties zijn gesloten.