Aandacht voor ouderen

In de fractievergadering was GroenLinks Plus op bezoek. Afspraak stond al een tijd en nu was het dan zover. Naast een kennismaking en op de hoogte brengen van wat GroenLinks Plus doet, ook een paar inhoudelijke thema’s. We spraken met hen over de mogelijkheden om bij wonen, zorg en mobiliteit als provincie meer de belangen en wensen van ouderen in de gaten te houden. Bij mijn eigen onderwerp, openbaar vervoer, gebeurt dat voor een deel wel (bijv. lagevloer bussen en gesproken reisinformatie in de bus, goede haltevoorzieningen, ov in de buurt van verzorgingshuizen) maar soms worden ouderen ook makkelijk vergeten. Ik houd overigens niet zo van doelgroepenbeleid – dat geldt even hard voor jongeren, ouderen of welke deelsoort dan ook – maar vond de oproep van de plussers wel terecht om te kijken hoe GroenLinks deze groeiende groep mensen aan kan spreken. Kan ook van belang zijn voor de verkiezingen in 2007, zo strategisch moeten we ook zijn.

Verder een vlotte vergadering, waarin we terugblikten op de wisselende resultaten in de gemeenteraden. Op onze Noord-Hollandse website zal binnenkort een kleine analyse van mij hierover worden geplaatst. Rosina is overigens gekozen in de raad van Alkmaar en zal binnenkort de fractie verlaten. Nog meer afscheid: ook onze fractiemedewerker Marieke gaat weg omdat ze een mooie baan bij het Landelijk Bureau heeft gekregen. Nabespreking van de laatste PS vergadering ging zo voorbij en ook weinig andere onderwerpen dus om 21.40 zat het er weer op.

6 antwoorden op “Aandacht voor ouderen”

 1. Ik dacht dat Rosina voor vier jaar gekozen was. Door nu voortijdig te vertrekken breekt zij een belofte aan de Noord-Hollandse kiezer en meer in het bijzonder aan de kiezers die in 2003 een voorkeurstem op haar hebben uitgebracht. Hetzelfde verhaal is ook het geval met Ria Beens. Tel hierbij op het vertrek van Peter Prins uit de GroenLinks-fractie en mijn conclusie is dat GroenLinks er wel een potje van maakt. Maar dat zie ik natuurlijk vast verkeerd.

 2. Ik ga niet over de redenen die Rosina en Ria hebben om de fractie te verlaten, dat is hun eigen afweging. Mijn persoonlijke mening is dat je inderdaad de vier jaar vol moet maken. Het vertrek van Peter Prins kun je moeilijk aan GroenLinks wijten, die zetel behoort m.i. moreel ook aan ons toe.
  Overigens wijs ik erop dat behalve D66 en de eenmanspartijen in de Staten geen enkele fractie nog dezelfde samenstelling heeft als in 2003, bij iedere partij zijn minstens 2 mensen tussentijds vertrokken. Dus wij zijn zeker niet de enigen die er ‘een potje van maken’.

 3. Dat kan wel zijn, maar drie mutaties op een fractie van acht leden (37,5 %)is procentueel bijna vier keer zo veel dan twee mutaties op een fractie van twintig leden (10%).

 4. Beste Jeroen,
  Als we zo gaan beginnen… Het is vier keer zoveel ALS. Bij die drie tel je ook Peter Prins mee die geen deel meer uitmaakt van onze fractie maar om oneigenlijke redenen voor zichzelf begonnen is.
  Verder: bij de SP zijn 2 van de 5 leden (40%)tussentijds vertrokken. Bovendien had ik het over minstens 2: bij PvdA, VVD en CDA zijn het er heel wat meer.

 5. Misschien kun je dit oneigenlijke “gebruik” van zetels eens bij je collega-politici aan de orde stellen? En mijn verontschuldigingen voor “dan” in plaats van “als”. šŸ˜‰

 6. Excuses aanvaard šŸ˜€
  Is misschien niet zo’n gek idee. Moest ook nog denken aan wat ik dit weekend in de NRC las over hoe de VVD Tweede Kamerfractie die in 2003 begonnen is, voor ongeveer de helft veranderd is. Het komt om verschillende redenen bij heel veel partijen op alle niveaus voor. Deel wel het gevoel dat de redenen daarvoor niet altijd even overtuigend zijn. Uitgangspunt moet zijn dat je vier jaar blijft zitten, tenzij er hele dwingende argumenten zijn.

Reacties zijn gesloten.