Jon Tester

In november van dit jaar zijn er spannende senaatsverkiezingen in de VS. Een eerste voorproefje kregen we al met de verrassende nederlaag van Joe Lieberman, die vooral vanwege zijn Irak-standpunt en tomeloze trouw aan Bush verloor van de onbekende Ned Lamont. Irak zou in heel wat meer staten de primaries en de eigenlijke verkiezingen kunnen gaan bepalen. Voor de Democraten zijn deze verkiezingen van groot belang omdat ze mogelijk de meerderheid in de Senaat kunnen krijgen. In dat geval kunnen ze de twee resterende jaren Bush flink in de wielen rijden.

In vijf staten mogen zittende Republikeinse senatoren zich inmiddels behoorlijke zorgen maken. Rick Santorum (Pennsylvania) is zoals dat zo fraai heet ‘the nation’s most vulnerable incumbent’, maar ook Lincoln Chafee (Rhode Island), Mike De Wine (Ohio), Jim Talent (Missouri) en Conrad Burns (Montana) liggen achter op hun Democratische tegenstrevers.

Tester_1
Mijn persoonlijke favoriet is Jon Tester, de Democratische kandidaat voor Montana. No-nonsense type à la Edward Sturing, na een kortstondige carrière als muziekdocent teruggekeerd op de boerderij die al sinds 1916 in de familie is. Een biologische boer en enthousiast pleitbezorger van duurzame energie. Zoals hij zelf zegt: ‘I don’t look like the other Senators, but isn’t it time the Senate looked a little bit more like Montana?’ Dit charmante campagnefilmpje kan ik eindeloos kijken…

In de laatste peiling ligt Tester 7% voor (50-43) op Burns. Wordt vervolgd!

2 antwoorden op “Jon Tester”

  1. Inderdaad een mooie kandidaat. Zou hij geen lijsttrekker van GL willen worden? Jammer alleen dat ie zo op Sturing lijkt.

  2. Je zou het haast denken hè? Ik weet alleen niet of zijn voor de rest wel erg traditionele opvattingen over geloof en familiewaarden door onze achterban zo op prijs gesteld zouden worden… Het blijft natuurlijk wel Montana!

Reacties zijn gesloten.