Provinciale politici presenteren zich slecht op internet. Bijna 90% van de provinciale politici in Nederland heeft geen persoonlijke website. De provinciale politici die wel over een eigen website beschikken, bieden hoofdzakelijk informatie als een CV, een weblog en een paar links. Ruim 44% van de provinciale politici heeft de website langer dan een maand niet meer geactualiseerd. Ook kunnen kiezers beter geen vraag stellen via de website. Meer dan 42% van de politici reageerde niet.

Eén en ander blijkt uit een onderzoek van bureau Daadkracht dat 88 websites van provinciale politici heeft bezocht. Uit het bericht op hun site maak ik op dat ze hebben gekeken naar ‘onder andere functionaliteiten website, actualiteit, reactiemogelijkheid en het beantwoorden van e-mails’. Met een checklist (informatie, interactie en weblog) zijn alle websites bekeken en geturfd.

Ik citeer nog even:

Provinciale politici met een persoonlijke website gebruiken voornamelijk de functies: CV (73%), weblog (75%) en links (63%). De politici maken weinig tot geen gebruik van andere functionaliteiten om de kiezer te informeren, zoals standpunten (33%), een agenda (35%), foto’s (18%), een nieuwsbrief (5%), downloads (10%) of veelgestelde vragen (9%). Interactieve mogelijkheden om de kiezer te betrekken, zoals een peiling (14%), discussieforum (0%) en chat (1%) benutten de politici vrijwel niet. 

Tijd voor een kritische analyse van dit weblog, nadat ik heb gezegd dat ik trouw reageer op mailtjes, dus daar kan het niet aan liggen. Er staat geen CV op, wel een weblog (J) en links. Ik heb geen aparte map voor mijn standpunten, maar ja een weblog is toch één grote verzameling standpunten? Een agenda ontbreekt ook, wel verklap ik soms van tevoren waar ik naar toe ga en in elk geval biecht ik het achteraf op… Linksboven staat een gezellige foto, ik zal het niemand aandoen om een nieuwsbrief te gaan maken en ik zie ook zo snel nog geen plek om FAQ neer te zetten. De peiling is bij dezen terug, discussieforum en chat vind ik zwaar overschatte middelen. Er zijn al zoveel leuke fora te vinden – Ajaxtalk bijvoorbeeld! – daar heb ik niks aan toe te voegen.

                                                 

Nou ja, dat levert mij dus in dit onderzoek een 39e plaats op, van de 88. Heb toch maar even het rapport opgevraagd, want als ik zie hoe hoog een paar andere Noord-Hollandse PS- en GS- leden (ik zal internetgoeroe Cornelis Mooij het goede nieuws brengen) zijn gekomen, dan heb ik wel een paar vragen bij de methodologie. Oké het is kinnesinne! Winnaar is trouwens Onno Hoes, VVD-Gedeputeerde in Brabant, op een gedeelde eerste plaats met Overijssels PvdA-Statenlid Frank Weijnen.

2 antwoorden op “”

  1. Nog wat ongevraagde tips:
    Misschien kun je wat korte standpunten plaatsen op de plek waar nu staat ´Ik houd me daar bezig met verkeer en vervoer en af en toe ook ruimtelijke ordening en bestuur.´ Dat klinkt nogal vaag en ambtelijk.
    Voor het volgende moet je ook wel erg ingevoerd zijn om het te begrijpen: ´Verder lid van de partijraad en bestuurslid in Bos en Lommer.´ Dit begrijpt geen normale burger..
    Succes en volgende keer met stip naar een plaats in de top tien zou ik zeggen!

Reacties zijn gesloten.