The battle continues

De strijd om de Senaat begint nu echt spannend te worden. Op basis van de laatste cijfers slaat de machtsbalans nog door in het voordeel van de Republikeinen.

De Democratische zetels moeten allereerst gehaald worden in Pennsylvania en Rhode Island. In PA ligt de conservatieve katholiek Rick Santorum al maanden flink achter op Bob Casey jr, al begint de kloof wel kleiner te worden. Mooi is om te zien hoe Casey net als alle andere kandidaten vooral druk bezig is om de ‘leugens’ van de tegenpartij te ontzenuwen en in de tegenaanval te gaan:

"Rick Santorum is trying to drag Bob Casey through the dirt and has launched an untrue attack ad against Bob’s record. We’re not going to let Rick Santorum define this race and we have launched our statewide response ad “Get the Record Straight.”

In RI gaat het Sheldon Whitehouse, ‘…a Whitehouse in Washington we can trust’ voor de wind, met een voorsprong van 5% op zittend senator Lincoln Chafee. In Missouri, Montana en Ohio spant het erom. In MO lag Claire McCaskill lange tijd nipt voor, maar in de laatste peiling weer 2% achter. Beter nieuws komt uit OH waar Sherrod Brown 3% voorsprong heeft en het ook al druk heeft met het bestrijden van senator Mike DeWine die ‘voted to outsource jobs, give away billions to the drug companies, billions to oil companies, and to cut education funding. He has rubberstamped the president’s policies that have hurt Ohio families, and now he is trying to hide his record from Ohio voters in his latest campaign ad.’

Maar dat moet allemaal wel lukken – en in een heel optimistisch scenario kan het nog de goede kant op in Tennesse of Virginia. Probleem is dat zelfs als de Democraten alle zetels binnenhalen in de staten waar de Republikeinen zwak staan, er uiteindelijk een 50-50 situatie ontstaat. Wat dan gebeurt mag bekend zijn: de stem van vice-president Dick Cheney geeft de doorslag. En die is volgens mij nog steeds niet van de Democraten…