Vrouwen stomen op

Dit vind ik nou leuk nieuws:

Driemaal zoveel vrouwelijke promovendi

VOORBURG – Meer vrouwen zijn de afgelopen vijftien jaar gepromoveerd. In het academisch jaar 2004/2005 was 40 procent van de promovendi een vrouw, driemaal zoveel als in het collegejaar 1990/1991. Het aantal nieuwe mannelijke doctoren nam met 14 procent toe.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag naar buiten bracht. Onder hoogleraren en andere hogere wetenschappelijke functies blijft het aantal vrouwen nog ver achter, maar onder de promovendi lopen ze hun achterstand in.

Vrouwen promoveren vooral op de terreinen gezondheidszorg en welzijn en taalwetenschappen, geschiedenis en kunst. Op het gebied van traditionele ‘mannenstudies’ als techniek, industrie en bouwkunde en de exacte wetenschappen wagen zich nog betrekkelijk weinig vrouwen aan een proefschrift.

Om me heen (op de VU) zie ik dit ook, want in de sociale wetenschappen is volgens mij al meer dan de helft van de promovendi vrouw. Maar opvallend blijft dat het daarna stokt, want slechts weinigen van die nieuwe doctoren krijgen (of willen?) ook een verdere carrière in de wetenschap, waardoor bijvoorbeeld het percentage vrouwelijke hoogleraren in Nederland nog altijd bizar laag is.