Terug naar 1994

Vvd_3Nadat in de afgelopen dagen ongeveer elk onderdeel al zorgvuldig gelekt was, heeft de VVD nu ook officieel het nieuwe programma gepresenteerd. Mark Rutte noemde het zijn ‘persoonlijke agenda voor de toekomst’. Opmerkelijk voor iemand die toch als sociaal-liberaal bekend staat.

Intussen liegen de reacties er niet om: volgens de FNV zakt de VVD door de fatsoensbodem, terwijl Wouter Bos vindt dat alleen de topsalarissen profiteren. Grappig genoeg zei Bos er ook bij dat dit ‘Paars-3 niet dichterbij brengt’. Misschien is het niet onaardig nog eens terug te lezen wat de vakbonden en de PvdA vonden van het verkiezingsprogramma van de VVD in 1994. We weten allemaal welk kabinet daarna gevormd werd.

Mijn eigen partij sluit zich zoals te voorspellen was ook aan bij de linkse kritiek: volgens Femke maakt de VVD de verschillen tussen arm en rijk groter en beschermt de VVD de rijke huizenbezitters en rijke ouderen. 

Als ik het programma zo doorlees zijn er inderdaad genoeg zaken waar ik niet zo enthousiast van word. Maar ik wil de VVD wel complimenteren met het meest frisse en vrolijke programma sinds tijden (op de wat droge tekstdichte vierde pagina na). Een verademing na het volgepropte boekwerk van het CDA (68 pagina’s!) en ongetwijfeld ook beter dan diverse programma’s die nog gaan komen. Dit is een echte verkiezingskrant met veel beeldmateriaal, korte stukjes in kaders met goede leesbare teksten. Al lezende zat ik me echter wel af te vragen waar ik deze stijl en layout eerder had gezien. Pas na een tijd begon het te dagen: het is net de Telegraaf!