SP loopt warm voor het pluche

Jan Marijnissen liet een paar weken geleden al weten dat hij als het nodig was ook best met het CDA wilde regeren. Dit werd hem zacht gezegd niet door iedereen in dank afgenomen, maar Marijnissen hield vol. Hoewel een linkse coalitie zijn voorkeur had, stond hij vooral te popelen om eindelijk de oppositie te kunnen verlaten:

De SP is veranderd. Onze slogan ‘stem tegen’ is bij de vorige verkiezingen al veranderd in ‘stem voor’. We hebben inmiddels voor ieder plan van dit kabinet een alternatief, dat is doorgerekend door het Centraal Planbureau op betaalbaarheid. Ik sta te popelen om iets te doen, want uiteindelijk krijg je als oppositiepartij weinig voor elkaar.

Collega Harry van Bommel doet in elk geval goed mee om de SP nog meer regierungsfähig te maken (leuk dat woord weer eens te gebruiken), want hij laat weten dat de partij zich niet langer verzet tegen lidmaatschap van de NAVO. In plaats daarvan moet de NAVO van binnenuit uitgehold ondermijnd hervormd worden:

In 2009 wordt een nieuwe koers van de NAVO vastgesteld en de SP gaat zich er de komende jaren voor inzetten dat die missie ‘eerder vrede-bewarend is dan agressief en aanvallend’.

GroenLinks heeft een paar jaar geleden vergelijkbare stappen gezet en wij kregen toen het verwijt allerlei principes te laten vallen om maar mee te kunnen regeren. Ongetwijfeld zal de SP uit de eigen gestaalde kaders en van andere partijen vergelijkbare verwijten krijgen. Maar de koers richting pluche is ingezet en ik denk dat de partijleiding zich daar niet meer vanaf laat brengen. Welke dogma’s zijn nu aan de beurt?

Eén antwoord op “SP loopt warm voor het pluche”

  1. Zie mijn log van 3 september j.l. onder de titel Salonfahig (trema doet het niet op deze PC). Ik ben zelf vanaf 1975 actief lid van de SP geweest, heb in het landelijk bestuur, provinciaal bestuur en gemeenteraad gezeten en zoals in de genoemde log is, zoals ik er tegenwoordig tegenover sta. Ik overweeg overigens D’66 (=ook kut) vanwege het afschaffen van de identificatieplicht.
    Greetz,
    Theo

Reacties zijn gesloten.