Terug de provincie in

Terwijl elders de discussie nog voortwoedt over de GroenLinks lijst voor de Tweede Kamer, trek ik mij weer even terug binnen de grenzen van de provincie. Want… het CDA Noord-Holland heeft vandaag de concept-kandidatenlijst bekend gemaakt. Die ziet er als volgt uit en dan beperk ik mij tot de top-10:

 1. Jaap Bond (Volendam)
 2. Rinske Kruisinga (Nederhorst den Berg)
 3. Cees Broekhoven (Hoofddorp)
 4. Meino Schraal (Amsterdam)
 5. C.M. Herbeck (Hoogwoud)
 6. Joop Post (IJmuiden)
 7. Aagje Zeeman (Marken)
 8. P.F. Leegwater (Schermerhorn)
 9. Johan Bruins Slot (Spierdijk)
 10. Maaike Nagel (Ouderkerk aan de Amstel)

Een lijst met weinig verrassingen: de huidige fractievoorzitter mag lijsttrekker worden en de gedeputeerde komt daar meteen achteraan op 2. Ik had begrepen dat Rinske Kruisinga ook nog ambities had de kar te trekken, maar het is toch Jaap Bond geworden. Op 3 en 4 ook nog zittende Statenleden, die respectivelijk economie en sociaal vertegenwoordigen. De eerste nieuweling (vandaar dat ik ook geen voornaam weet) komt op 5. Campaigner Joop Post wordt beloond met een 6e plek, gevolgd door Aagje Zeeman, ook al zittend Statenlid. P.F. Leegwater is weer een nieuweling, terwijl de top-10 wordt afgesloten door verkeer en ruimtelijke ordening met Johan Bruins Slot en Maaike Nagel.

Kortom: een erg voorspelbare lijst, veel van de huidige fractie die terug lijken te komen. Bovendien ook volgens goed CDA-gebruik een keurige regionale spreiding (al weet ik zeker dat er alsnog regio’s zijn die zich tekortgedaan voelen). Erg degelijk, weinig sprankelend, al is het CDA sowieso niet met erg veel aansprekende figuren gezegend. Maar ja, daar zit de achterban ook helemaal niet op te wachten…

5 antwoorden op “Terug de provincie in”

 1. Dag meneer Binnema,
  Ga jij je herkiesbaar stellen voor den Staten? Ikzelf ben druk bezig met de interne campagne, nog 1 week van debatten en presentaties en dan de definitieve lijst.
  Gr. Erik

 2. Hoi Eer,
  Zeker. Heb gisteren gesprek gehad met de kandidatencommissie omdat ik nog vier jaar verder wil. Succes met je campagne!

 3. Wat een positieve woorden over de partij waarmee je al bijna vier jaar innig samenwerkt!

 4. Goed hè 🙂 Tsja als ik naar onze coalitiegenoten kijk (en even onszelf buiten beschouwing laat) dan vind ik bij de VVD de meest interessante en spraakmakende collega’s.

 5. Hoi Harmen,
  Gelukkig dat het een persoonlijke mening is en dat je wat mij betreft ook nog met de VVD de plank misslaat, want om die nu spraakmakend te noemen?
  Welke fractie is er volgens jou wel gezegend met spraakmakende personen. Die ook nieuwe dingen weten te bedenken, want bij velen is het een zelfde nummertje draaien.

Reacties zijn gesloten.