Ernst

Ernst_1 ‘Ik ga persoonlijk nu eens stemmen op de nummer drie van onze lijst. Dat is Ernst Hirsch Ballin.’ Met deze woorden wilde premier Ruud Lubbers destijds zijn minister van Justitite in bescherming nemen. Hirsch Ballin had voor opschudding gezorgd door te beweren dat er een klimaat in Nederland dreigde te ontstaan waarin ouders van een mongoloïde kindje zich moesten excuseren dat ze het niet weg hadden laten halen. Voor de toch al geplaagde lijsttrekker Elco Brinkman (Arscop) was deze uitspraak dodelijk. Fijn nieuws als je eigen CDA-premier in het openbaar zegt niet op jou te gaan stemmen. Het resultaat is bekend: van 54 naar 34 zetels, het CDA acht jaar lang in de oppositie.

Daar moest ik zomaar aan denken toen bekend werd dat Hirsch Ballin zich tijdelijk opnieuw in het Justitiële ministerspak mag hijsen. Inmiddels (net als Ad Melkert, Jo Ritzen en al die andere Lubbers-III ministers) zonder snor, want dat kan vandaag de dag toch niet meer.

Na zijn IRT-afscheid wacht bij binnenkomst meteen alweer een zware klus: de verdediging van het kabinet voor de Schipholbrand. Maar dat is deze degelijke jurist wel toevertrouwd. Als-ie maar niet weer over normen en waarden begin…