Intellectuelen slaan terug

Fokke & Sukke - voelen zich aangesprokenAls je persoonlijk geen brief van onze MP hebt gekregen, maar wel – via de band van Harry Mulisch – als groep onder vuur bent genomen, schrijf je een gepeperde brief terug. In de Volkskrant van 24 oktober geeft Geert Buelens (essayist, dichter en hoogleraar in Utrecht) een werkelijk schitterend antwoord op JP’s oproep aan de intellectuelen van Nederland:

Het probleem van Nederland is dus niet dat er geen bevlogen en geëngageerde kunstenaars en intellectuelen zijn, zoals u in uw brief aan Harry Mulisch suggereert. Het probleem van Nederland is dat het geregeerd wordt door politici die geen gehoor geven. Die dusdanig opgesloten zitten in hun al dan niet ivoren Torentje dat ze, tot verbijstering van iedereen die in Nederland wel eens een krant openslaat of naar NOVA kijkt, durven te beweren dat intellectuelen geen ‘bijdrage aan het publieke debat’ leveren en niet in staat zijn tot ‘boeiende, splijtende, controversiële, politiserende vergezichten over hoe het nog beter kan’.

Om te eindigen met:

De ‘zelfgenoegzaamheid’ en ‘het gebrek aan interesse’ die u bij de Nederlandse intellectuelen, schrijvers en kunstenaars vermoedt, tekenen louter en alleen de houding van de Nederlandse politiek, mijnheer Balkenende. Dat is uitermate verontrustend en het maakt uw beweringen over het gebrek aan betrokkenheid van schrijvers uitermate hypocriet.

Met vriendelijke groet, Geert Buelens.

Amen!

Met dank aan Sargasso; lees vooral ook het hele artikel.

Eén antwoord op “Intellectuelen slaan terug”

Reacties zijn gesloten.