Kieskompas

Het zal gezien het bombardement aan media-aandacht vrijwel niemand ontgaan zijn dat gisteren het alternatief voor de Stemwijzer is gelanceerd: het Kieskompas. Mijn collega van twee deuren verderop André Krouwel zat hieraan de afgelopen weken met zichtbaar toenemende stress en vermoeidheid te werken, dus ik heb de totstandkoming van dichtbij kunnen volgen. Inclusief ook de woeste reacties van partijen die ofwel niet blij waren met de stellingen die hen werden voorgelegd ("alleen om ons een loer te draaien") ofwel met hun uiteindelijke positie in het politieke landschap. Inclusief ook de vele camera’s en microfoons en de oprechte verbazing bij André en bij Trouw dat de site in zo korte tijd zo massaal werd bezocht.

Screenshot001Belangrijkste verschil is dat het Kieskompas niet her en der stellingen uit de programma’s haalt, maar meer algemene stellingen voorlegt waarover partijen hun mening moeten geven. Ook geeft het de mogelijkheid de lijsttrekkers te beoordelen en een oordeel te geven over het kabinetsbeleid. Stemmen is immers niet alleen vooruitkijken, maar ook ‘afrekenen’. Het uiteindelijke advies geeft jouw positie aan t.o.v. andere partijen op twee dimensies: links-rechts (socio-economisch) en progressief-conservatief (cultureel/moreel).

Mijn eigen positie zit inderdaad het dichtst bij GroenLinks, had ook niet anders verwacht. Ben ietsje minder links en tegelijk een beetje progressiever. Wat links-rechts zou ik zelfs eerder bij de SP uitkomen. Als ik zo eigenwijs mag zijn, vind ik GroenLinks hier wat te ‘extreem’ uitkomen op links-rechts, denk dat mijn positie meer de gemiddelde GroenLinks kiezer weergeeft. Hoe dan ook is voor mij de andere schaal haast nog belangrijker: niet onverwacht is qua progressief-conservatief D66 ook nog een optie – al zou ik er nooit op stemmen. Hier vallen SP en PvdA met hun middenpositie ook heel duidelijk af. Oftewel: ik heb het makkelijk op 22 november!

5 antwoorden op “Kieskompas”

  1. Interessant is echter op te merken dat -volgens het kieskompas-, in weerwil van jouw eigen voorkeur, de coalitievoorkeur niet PvdA-VVD-GL is, maar het klassieke PvdA-SP-GL. Moet je nu je mening herzien of is het kieskompas ook fout?

  2. Mijn voorkeurscoalitie staat zelfs niet vermeld, maar het is idd eenvoudig uit te rekenen dat ik daar niet dichterbij zal staan dan een links kabinet. Kieskompas is niet fout, maar ik vind het wel problematisch om dezelfde positie te gebruiken voor zowel partijvoorkeur als coalitievoorkeur – het is namelijk niet gezegd dat een eventueel regeerakkoord precies de gemiddelde positie is van de partijen die aan het kabinet deelnemen.

  3. Beste Jasper, dat vind ik ook. Alleen voor Harmen is het de droomcoalitie. Misschien moet hij nog maar eens uitleggen waarom.

  4. Beste heren,
    Ik ben inderdaad wel benieuwd naar het hoe en waarom van een coalitie die (voor zover ik weet) de partijen zelf niet willen.
    Daarnaast ben ik zo vrij jullie uit te nodigen voor komende donderdag, 20.00 uur Felix Meritis: Heeft het grondwetsreferendum zin gehad? http://europadebat.nl

Reacties zijn gesloten.