Too close to call

Eén dag voor de mid-term elections is het ongekend spannend: zouden de Democraten voor het eerst sinds jaren de Senaat kunnen terugveroveren? De kans is zeker aanwezig, gezien de rol die Irak speelt bij deze verkiezingen. Ook de escapades van de oerconservatieve tv-dominee Haggard zullen de Republikeinen geen goed doen, al denk ik dat het effect beperkt zal zijn.

In de staten waar het om gaat, doen de Democratische kandidaten het goed in de laatste polls, al zijn de marges soms klein:

  • Bob Casey kan de overwinning haast niet meer ontgaan in Pennsylvania: hij heeft een voorsprong van 13% op Rick Santorum 
  • Ook in Ohio is de Democratische winst bijna zeker, waar Sherrod Brown leidt met 53% tegen 41% voor Mike DeWine
  • Jon Tester behoudt de leiding in de strijd met Conrad Burns (50%-46%) in Montana
  • In Rhode Island zit Sheldon Whitehouse ook redelijk comfortabel met 50% tegen 42% voor Lincoln Chafee

Die zetels zijn echter nog niet genoeg om de meerderheid te krijgen. Er moeten ook minimaal twee uit de volgende drie gehaald worden:

  • James Webb en George Allen staan allebei op 49% in Virginia, nadat Webb eerder afstand leek te hebben genomen
  • In Missouri is het stuivertije wisselen leidt Claire McCaskill met 49% tegen 48% voor Jim Talent in wat Rasmussen ’the nation’s closest senate race’ noemt
  • In Tennessee lijkt de nare campagne van Bob Corker tegen Harold Ford Jr. vruchten af te werpen: 53% tegen 45%

Het wordt dus nog knap lastig en de Republikeinen hebben een ijzersterke reputatie als het gaat om terugvechten uit schijnbaar geslagen positie. Ik sluit daarom af met deze dringende waarschuwing van Michael Moore:

As good as things look for the Democrats, do not pop the corks and start the partying yet. Do not believe for a second that the Republicans plan on losing. They will fight like dogs for the next 24 hours — relentless, unforgiving, nonstop action to squeeze every last conservative voter out of the house on election day. While the rest of us go about our day today, tens of thousands of Republican volunteers are knocking on doors, making phone calls, and lining up rides to the polls. They’re not sleeping, they’re not eating, they’re not even watching Fox News. A day without Fox News? That’s right, that’s how insanely dedicated they are.

Je hebt pas gewonnen als de scheidsrechter voor het laatst gefloten heeft…