Dagkoersen

Welke politicus je ook vraagt, zij/hij zal altijd zeggen: het zijn maar dagkoersen. Maar je maakt mij niet wijs dat Pechtold ondanks zijn vrolijk-naïeve optimisme onderhand knap nerveus wordt van het schommelen tussen 1 en 2 zetels. Zo denk ik ook dat men bij de SP hele gemengde gevoelens heeft bij het door TNS/NIPO gebrachte nieuws dat die partij de 3e van het land zou worden (en dus de VVD passeert). Voor Wouter Bos kan de oogsttijd beginnen!

Ik moet eerlijk zeggen dat zo’n bericht mij toch wat wantrouwig maakt tegenover de peiling van TNS/NIPO. De SP op 25 zetels, oftewel bijna een verdrievoudiging? De peiling wijkt namelijk zo enorm af van de Politieke Barometer (17 zetels), maar ook van Maurice de Hond (SP 20 zetels) dat ik me afvraag hoe betrouwbaar die cijfers zijn. Eén van de redenen kan zijn dat met een vast panel wordt gewerkt, wat als dat niet evenwichtig samengesteld is, altijd bepaalde partijen te gunstig of juist ongunstig inschat. Ik heb dat gevoel bijvoorbeeld als ik de peiling zie voor CDA (39) en PvdA (35): allebei dus onder de 40 en allebei op verlies? 

Opvallend is wel dat in alle drie peilingen Eén NL en Wilders aan een opmars bezig zijn. Eén NL haalt bij allemaal 2 zetels, de Barometer schat de PvdV voorzichtig in op 2, maar bij peil.nl gaat het al naar 5 en TNS/NIPO ziet al 6 zetels in het verschiet. Tot slot mijn eigen partij: we zijn weer terug op 8 zetels (PB), of verliezen 1 (NIPO) of 2 zetels (peil.nl). Net als Pechtold blijf ik hopen dat we in elk geval met het zelfde aantal terugkomen in de Kamer…