Dat verklaart een hoop

Ze vinden ons best leuk hoor en het is goed dat we er zijn. Maar op ons stemmen? Nee, toch maar niet. Cijfers van de Politieke Barometer laten zien dat GroenLinks het slechtste scoort in de stap van sympathie naar stem:

Potentieel_3 Bij GroenLinks zien we het tegenovergestelde. GroenLinks heeft beduidend meer potentieel dan stemmers. Veertien procent van de stemmers overweegt GroenLinks, maar slechts vijf procent stemt ook daadwerkelijk op GroenLinks. De partij van Femke Halsema kent de meest ongunstige verhouding stemmers-potentieel.

Niet geheel verrassend zijn de PvdA en de SP de grootste concurrenten van GroenLinks. De PvdA, de SP en GroenLinks vormen een zogenaamde ‘evoked set’: als mensen van partij wisselen, dan kiezen ze voor een van de andere partijen aan de linkerzijde van het politieke spectrum.

Ook de SP heeft er behoorlijk last van, maar van een potentieel van 34% kan nog heel wat afgesnoept worden en dan heb je nog een prima uitslag. Op zich is het probleem dat hier gesignaleerd wordt niet nieuw: GroenLinks staat al jaren bekend als een partij waarop mensen zich zouden kunnen voorstellen wel eens te stemmen. Maar hoe slaag je er nou in ervoor te zorgen dat ze dat ook echt gaan doen?!

2 antwoorden op “Dat verklaart een hoop”

  1. D66 vraagt zich dat pas sinds kort af, want die hebben tenminste wel ooit 17 en 24 zetels gehaald. Daar is GroenLinks nooit in de buurt geweest, ook geen van de voorgangers overigens.

Reacties zijn gesloten.