Gaat GroenLinks regeren?

Vandaag en morgen zullen alle fractieleiders onze geliefde vorstin onder het genot van een kopje koffie influisteren welke partijen volgens hen het land de komende jaren moeten gaan besturen. Zou ik daar hebben gezeten dan had ik (erg voorspelbaar) geadviseerd om te proberen een CDA-PvdA-SP kabinet te vormen. Met als informateurs Herman Wijffels en Thijs Wöltgens.

Tegelijk denk ik dat zo’n kabinet er niet gaat komen, de vraag is alleen wie de SP het slechte nieuws durft te brengen. De PvdA zal de SP er graag bij hebben, want 26 zetels oppositie is niet prettig, het hard proberen maar daarna ook het CDA laten opdraaien voor de breuk.

Wat dan? Veel wordt gespeculeerd over een kabinet met de ChristenUnie erbij en het CDA zal dat tegen die tijd vast ook voorstellen. Ik heb zo’n vermoeden dat de PvdA daar niet meteen zoveel zin in heeft en eerder GroenLinks naar voren zal schuiven. Zie ook hoe het in heel wat gemeenten is gegaan dit voorjaar: PvdA en SP groeiden flink, maar de SP werd buiten het college gehouden. Om toch recht te doen aan de ruk naar links mocht GroenLinks dan vaak meedoen.

Als CDA en PvdA stug volhouden, waarom dan niet allebei? Oneerbiedig gezegd: CDA en PvdA nemen hun kleine broertje en kleine zusje mee. Zo krijgen we een interessant kabinet, dat volgens mij tegelijk uitgebalanceerder is, met zowel ChristenUnie als GroenLinks.

7 antwoorden op “Gaat GroenLinks regeren?”

  1. En hoeveel zetels denk je dat GroenLinks dan bij de volgende verkiezingen overhoud? 3?
    In een coalitie stappen waarin je getalsmatig miniscuul en bovendien overbodig bent. Lekkere onderhandelingspositie. En met 26 gretige SPers en twee knuffeldieren in de oppositie. Nee, bedankt.

  2. Bij dit kabinet weten we zeker dat GL over 4 jaar op max 2 zetels komt en hetzelfde zou best voor CU kunnen gelden. Als GL in het kabinet moet dan met een echt links kabinet: PvdA/SP/GL/CU/PvdD en D’66= 76 zetels en maar 2 partijen meer ;).

  3. In Gouda werkt het. Bovendien heb je met de partijen die Vincent noemt een mooie linkerzijde om punten binnen te halen.
    Aan de andere kant is het slecht verkoopbaar om een regering te gaan vormen met bijna alleen verliezers.

  4. Volgens mij is de vraag: wie gaat de PvdA het slechte nieuws vertellen, als de SP niet meedoet. Als de PvdA nu in een regering stapt met CDA en CU, dan zijn ze over 4 jaar weg. Dat weten ze zelf ook, dus lijkt het me stug dat ze dat gaan doen. Alternatief zou kunnen zijn CDA/PvdA/GL, met een 50/50 verhouding in het kabinet. Ik hoop inderdaad niet dat GL daar aan mee gaat doen, want dan kunnen we het echt schudden.

  5. Ik vind het ongeloofwaardig als drie verliezers het kabinet gaan vormen. Daarnaast heeft GroenLinks zich héél erg geprofileerd als onderdeel van een echt links kabinet. Deelname aan CDA/PvdA/GroenLinks is niet echt geloofwaardig. Bovendien past vrijzinnig links niet bij dit grote blok van gemeenschapsdenkers. Deelname aan CDA/PvdA/GroenLinks/CU is dom omdat je niet nodig bent voor een meerderheid. Deelname aan CDA/PvdA/GroenLinks is electoraal ook dom, met de SP in de oppositie. Wij hoeven de problemen van de SP (netelige compromissen sluiten), het CDA (aversie tegen regeren met een erg groot links blok) en de PvdA (aversie tegen de gristenen) niet op te lossen.

Reacties zijn gesloten.