SP in de wachtkamer

"Met Bos."

"Ja, Wouter, met JP de MP. Zeg, ik vond wat we gisteravond hebben gewisseld erg inspirerend en ik zou graag met de PvdA verder willen."

"Maar eh… hoe zit het dan met Jan?"

"Pfff… dat wordt niks. Ik dacht steeds dat ik Den Uyl voor me had: hij bleef maar praten en dan die ideeën! Nee Wouter, we moeten die SP vriendelijk bedanken voor de moeite. Toch?"

Het is duidelijk dat het CDA enige haast heeft met de formatie en graag zo snel mogelijk de SP voor de Christenunie wil inruilen. Balkenende verpakt dit handig in waarderende woorden voor de PvdA die we van hem in de afgelopen jaren en zeker ook tijdens de campagne nooit hebben gehoord. CDA en PvdA zijn sowieso tot elkaar veroordeeld en het is lastig te zeggen wie in de gunstigste positie zit.

Interessant is dat Balkenende zich eigenlijk nog net zo weinig aantrekt van de verkiezingsuitslag als tijdens het debat op de 22e: het CDA is de winnaar van de verkiezingen, wij zijn nodig om een kabinet te vormen en wij bepalen wel wie mee gaat doen. Door al zo vroeg aan te geven dat de verschillen met de SP te groot zijn, dwingt het CDA de PvdA om de SP los te laten. Wat niet fijn is voor de PvdA, want met de SP mee aan de onderhandelingstafel had het CDA flink wat concessies moeten doen. Veel zal afhangen van het advies van (CDA) informateur Rein-Jan Hoekstra en ik mag toch hopen dat de SP een serieuze kans krijgt.