Nooit van gehoord!

De Statenverkiezingen komen eraan en dat betekent dat het journaille weer gretig de provincie intrekt om aan te tonen dat statenleden en gedeputeerden volstrekt onbekend zijn bij het grote publiek. Eerder wist het Noordhollands Dagblad al te melden dat slechts 21% van de inwoners onze commissaris Harry Borghouts kent, nu besloot het Parool een enquête te houden onder Amsterdamse gemeenteraadsleden. De uitkomst is al even voorspelbaar:

De commissaris? Nooit van gehoord

AMSTERDAM – Twee op de vijf Amsterdamse raadsleden weten niet wie de commissaris van de koningin in Noord-Holland is. Dat blijkt uit een enquête van Het Parool.

Deze krant legde tien kennisvragen over de Provinciale Staten voor aan bijna de helft van de 45 raadsleden. Begin volgende maand zijn de Statenverkiezingen.

Dat de commissaris van de koningin Harry Borghouts van GroenLinks is, was niet het enige antwoord dat veel raadsleden schuldig moesten blijven. Zo denkt dertig procent dat de provincie meer geld te besteden heeft dan Amsterdam, terwijl de begroting van de hoofdstad tien keer zo groot is als die van de provincie.

Uit een enquête van het tv-programma EénVandaag bleek deze week dat ook burgers maar heel weinig weten van de Provinciale Staten. Zo weet 54 procent van de burgers niet wie de commissaris van de koningin in hun provincie is en kent twee derde geen enkel Statenlid bij naam. Ook op dit onderdeel scoren de Amsterdamse raadsleden niet veel beter.

Ja, je moet als Statenlid wel een beetje masochistisch zijn. Maar ach, na 7 maart is deze vierjaarlijkse vrolijkmakerij ook weer voorbij en gaan wij weer gewoon ons werk doen. Misschien een ideetje voor het Parool: houd eens een enquête onder Statenleden hoeveel Amsterdamse raadsleden en wethouders zij kennen…