Ondernemend Noord-Holland

Na twee dagen achtereen debatten vandaag weer iets rustiger aan kunnen doen. Woensdagavond was ik in Heerhugowaard om voor het NoordWest8 publiek de vertellen wat onze plannen voor het noorden van de provincie zijn. Mijn voornaamste boodschap: maak vooral gebruik van je eigen kwaliteiten, oftewel probeer geen tweede Randstad te worden en wees vooral geen Calimero die verongelijkt kijkt naar het zuiden waar blijkbaar alle aandacht naartoe gaat. De kracht van Noord-Holland Noord zit in het groene en open karakter waardoor het zo aantrekkelijk is voor recreatie en toerisme. Ook de landbouw, mits gemoderniseerd, milieuvriendelijk en energiezuinig heeft een veelbelovende toekomst. Daarnaast heeft GroenLinks, met gedeputeerde Albert Moens voorop, het belang van duurzame energie voor dit gebied laten zien, juist als economische factor. Geloof dat dat wel aardig overkwam, al was door de opzet van het debat met heel veel thema’s en heel veel stellingen, de aandacht na een goed uur wel weg en keken we allemaal erg uit naar de borrel.

Gisterenmiddag bij Corus met een vergelijkbaar gezelschap lijsttrekkers voor het debat van VNO/NCW. Dit programma was wat effectiever en strakker georganiseerd en de vier inleidingen die door ondernemers werden gegeven to the point. Bovendien was ik aangenaam verrast door pleidooien voor afstemmming van de detailhandel, innovatie en samenwerking bij bereikbaarheid (inclusief OV!) en revitalisering van bedrijventerreinen. Na afloop nog gezellig nagepraat en opnieuw gemerkt welke vooroordelen sommigen nog over GroenLinks hebben, maar ook hoe snel we er al pratend achterkomen dat de tegenstellingen vaak helemaal niet zo groot zijn. Al word ik toch wel wat wantrouwig als ik teveel complimenten van ondernemers krijg šŸ™‚

Vandaag was het afscheid van de commissie Wegen, Verkeer en Vervoer. Veel tijd besteedden we aan de aanbesteding van het openbaar vervoer in (opnieuw!) Noord-Holland Noord. Ik kon het dan ook niet nalaten nog pesterig op te merken dat we de traditie om niet alle onderwerpen af te werken en ruim over de tijd heen te gaan ook op onze laatste vergadering in ere te houden. Ja, ik beken schuld! Daarna afscheidslunch in restaurant Fris, vlak achter het provinciehuis. Met warme woorden van onze voorzitter Johan Bruins Slot, collega Bert Putters, griffier Marjo Spoor en gedeputeerde Cornelis Mooij. Zo overheersen de goede herinneringen en heb ik nu alweer zin om na 7 maart verder te gaan met deze commissie.