Van natuur tot bollen

Afgelopen zaterdag werd ik in de Westrand Alkmaar uitgeroepen tot natuurambassadeur voor de provincie Noord-Holland. Daarmee beloof ik mij de komende vier jaar voor de belangen van natuur en landschap in te zetten en verrommeling, onnodige bedrijventerrein en asfalt tegen te gaan. Symbolisch plaatsten we een koe in de wei op de plek waar Huiswaarderweg en bedrijventerrein Bergermeer de Westrand gretig aankijken.

’s Avonds was ik te gast bij Salto, Amsterdams kleine charmante zender. Mocht in debat met Ruben Vis (VVD), Andries Tijssens (D66) en Greet Blokker (PvdA). Best heel aardig, al was de temperatuur in de kleine studio wel wat aan de hoge kant. Denk dat ik me vooral kon onderscheiden door ook aandacht te vragen voor gedurfde, experimentele kunst, die niet per se een groot publiek trekt, maar wel de moeite waard is. Andere partijen legden vooral de nadruk op wat we al hebben (musea, erfgoed) en naar mijn smaak soms ook iets teveel op SMART en afrekenbaarheid.

Vanavond was ik in ’t Zand voor een debat van de KAVB, de belangenvereniging van bollenboeren. Vantevoren wist ik uiteraard dat ik daar niet veel zieltjes zou gaan winnen, maar ik vind dat je wel het debat aan moet gaan. Wat me opviel was het grote wantrouwen en ongenoegen over ‘de’ overheid en ‘de’ natuurorganisaties. Uiteraard zijn er tegengestelde belangen, maar volgens mij is deze defensieve en afwachtende houding niet zo handig als je iets wilt bereiken. Van het overleg met LTO ben ik gewend dat het ook mogelijk is om het agrarisch bedrijf en natuurontwikkeling samen te laten gaan. Zover is men hier duidelijk nog niet; opvallend was met name de vijandige houding tegenover Natura 2000 en de Noordboog waarover eigenlijk niet te praten viel. Ging al met al met een beetje onbevredigend gevoel naar huis.