Installatie en coalitie

Afgelopen donderdag werden de nieuwe Staten geïnstalleerd, voor mij de tweede keer dat ik met twee vingers in de lucht en het ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig’ (ik ben niet voor niets vrijzinnig gereformeerd) deze mooie functie aanvaardde. Het overzicht van de nieuwe samenstelling met 55 leden is inmiddels op de provinciale website te vinden. Wel even wennen dat het er zoveel minder zijn; zeker in de oude Statenzaal viel dat erg op omdat er nog steeds wel 83 bankjes stonden. Eén opluchting: de komende vier jaar kan ik de vraag ‘ben jij het jongste Statenlid’ gelukkig met nee gaan beantwoorden, want zowel VVD als PvdA hebben vertegenwoordigers in hun fractie uit het jaar 1981 (zoek zelf maar op wie).

Na afloop van de beëdiging hadden we een kort introductieprogramma in Haarlem, waarbij ik een workshop mocht voorzitten over het instrumentarium, de organisatie en de mores van de Staten (met ook de rol van de griffie daarin). Hierna vertrokken we naar ons nieuwe vergadercentrum in Heiloo. Hoewel niet de charme van ons 18e eeuwse provinciehuis, wel een geschikte zaal met (bewegings)ruimte en goede akoestiek. Als de kwaliteit van de maaltijden net zo is als die van het diner dat we ’s avonds hadden is dat ook zeker geen achteruitgang. Alleen de OV-verbinding is niet echt optimaal…

Tussen hoofdgerecht en dessert kwamen we ook nog bij elkaar met de lijsttrekkers van de vier partijen die in de komende weken gaan proberen een coalitie te vormen (VVD, PvdA, CDA en wij). Het ging voornamelijk over de planning en de invulling van de vier thematische clusters waarin de komende 2 weken aan het collegeprogramma geschreven gaat worden. Rond pasen hopen we eruit te zijn en gezien de goede sfeer en onderling vertrouwen zou dat zomaar kunnen gaan lukken.