Gaat ome Jan de PvdA redden?

Het zal toch niet waar zijn, maar ja het staat er toch echt: Een groep Limburgse PvdA-leden heeft oud-minister Jan Pronk opgeroepen om zich kandidaat te stellen voor het partijvoorzitterschap. In elk geval wil de kandidaat alvast kwijt dat hij de kabinetsdeelname van de PvdA helemaal niks vindt:

Daar is niks meer aan te doen. Die tijd moet gewoon uitgezeten worden op zo’n goed mogelijke manier.

Dat worden gezellige gesprekken tussen de voorzitter en de partijleider… Ze moeten het bij onze centrum-linkse vrienden uiteraard helemaal zelf weten en ik acht de kans ook niet zo groot dat het gaat gebeuren, maar het lijkt mij in elk geval een onverstandige keus. Nog los van het feit dat de invloed van een partijvoorzitter tegenwoordig niet zo groot is – daar kan Michiel van Hulten over meepraten – lijkt me deze keuze echt een sprong terug in de tijd. Daar ga je je verloren kiezers echt niet mee terugwinnen. Ik heb enorm veel waardering voor wat Jan Pronk als minister en als VN-gezant heeft gedaan, maar het is op een zeker moment ook tijd om vaarwel te zwaaien.

2 antwoorden op “Gaat ome Jan de PvdA redden?”

  1. Dat is nou jammer Harmen, terwijl ik aan mijn stukkie (o.a. voor de Planeet) zat te tikken, had jij nog net de primeur. Zoals je ziet ben ik het niet met je eens, ook al ben ik er van overtuigd dat ik nooit van mijn leven op de goeie man zou stemmen!
    Wel denk ik dat Bos de polarisatie, die Pronk meestal met zich meedraagt, als een effectief propagandamiddel kan gebruiken om te verijdelen dat hij op het schild gehesen wordt. De keerzijde is dat hij een grote kans laat lopen om Marijnissen tegenspel te bieden – die is per slot ook partijvoorzitter 😉

  2. Waren er nog maar meer PvdA-ers zoals Jan Pronk! Maar, eerlijk is eerlijk: Pronk steunde wel de twee regeringen met VVD en D66. Dat is toch weer een minpuntje van hem.

Reacties zijn gesloten.