Met de wind in de rug

Een aantal jaren geleden werd er nog wel eens meewarig gedaan over windenergie. Werd het vooral als geitenwollen sokken hobby gezien. Dat is radicaal veranderd. Inmiddels is windenergie booming business en begint het een economische factor van betekenis te worden. Voor Noord-Holland is windenergie van groot belang. Natuurlijk omdat we graag onze bijdrage leveren aan de verduurzaming van de energie – en daarmee voorop lopen in Nederland – maar ook omdat de off-shore productie in de kwetsbare kop van Noord-Holland veel kan betekenen voor de werkgelegenheid:

Windenergie goed voor 4000 banen

Den Helder – Windenergie levert de provincie Noord-Holland vierduizend nieuwe banen op. Dat denkt milieugedeputeerde Albert Moens te bereiken met de productie en onderhoud van een nieuwe generatie offshore megawindturbines. Als locatie denkt Moens aan Den Helder. ,,Maar zeker ergens langs de Noordzeekust in Noord-Holland.”

Offshore windparken gelden wereldwijd als dé toekomst voor het opwekken van duurzame windenergie. Darwind BV moet voor de productie gaan zorgen in Nederland. Deze onderneming is onderdeel van grootaandeelhouder Econcern Groep in Utrecht en werd in 2005 gelanceerd door de provincie Noord-Holland, die tot voor kort alle aandelen in bezit had (nu nog 33 procent).

Darwind heeft het ontwerp van de DD115 megawindturbine zojuist afgerond. Die is in staat om 4 tot 5 megawatt te leveren. Ruim een verdubbeling van de windturbines die nu voor de kust van Egmond aan Zee staan. Het ontwerp wordt nu omgezet in de eerste twee prototypes.

Bedoeling is om er tussen Vlissingen en Delfzijl in de Noordzee voldoende te plaatsen voor de levering van 6000 megawatt duurzame energie. Moens (GroenLinks) is groot voorvechter van het project. Verwacht wordt een jaarproductie van 100 tot 400 megawindturbines, ook voor het buitenland. Dat is goed voor 1200 banen en indirect nog eens zo’n 2800 arbeidsplaatsen in de sfeer van toeleveranciers en transport.

Nu maar hopen dat het ook lukt om deze ontwikkelingen in Noord-Holland te laten plaatsvinden. Albert, veel succes!