Obama nog steeds op kop

Met de Democratische conventie in aantocht, begint de spanning – ook bij mezelf – echt toe te nemen. Mijn keuze had ik vier jaar geleden al gemaakt en het is prachtig om te zien dat Obama donderdag dan ook echt de nominatie in ontvangst mag nemen. Vandaag maakte Obama eindelijk zijn veep bekend en zoals verwacht is het Joe Biden geworden. Een logische en verstandige keuze en ik vind het mooi te zien hoe iedere websitebezoeker Biden met een eenvoudige ‘personal note’ welkom kan heten. Zoals Jeroen al schreef, is de hele online campagne van Obama iets om met grote bewondering naar te kijken en heel veel van te leren.

Wat mij de laatste dagen in de Nederlandse media opvalt, zijn de berichten over nationwide polls en het "nieuws" dat McCain een voorsprong op Obama zou hebben genomen. Je kunt je afvragen of een verschil van 5% wel (statistisch) signficant is, maar los daarvan doen de nationale verhoudingen er vrij weinig toe. Ik dacht dat die les na Gore-Bush in 2000 toch wel geleerd was?

Veel interessanter zijn de verhoudingen in de swing states en het aantal kiesmannen dat zeker lijkt voor beide kandidaten. Net als bij de Senaatsverkiezingen in 2006 wil ik een paar van die staten wat van dichterbij gaan volgen. Ik vertrouw daarbij weer op Rasmussen Reports dat de vorige keer een accurate voorspelling deed van de uitslagen in de meeste staten.

Staten als Arizona en Tennessee gaan met overmacht naar McCain, terwijl Obama een enorme voorsprong heeft in bijvoorbeeld Rhode Island en New York. Ook van heel wat andere staten is aan te geven of ze (sterk) neigen naar rood of blauw. Rasmussen maakt daarbij een onderscheid tussen leans, likely en safe. Opgeteld levert dat 193 kiesmannen voor Obama en 183 voor McCain en nog eens 162 te verdelen. Met andere woorden, Obama leidt nog, maar het verschil is wel eens groter geweest.

In drie staten zitten McCain en Obama heel dichtbij elkaar:

  • Colorado, waar McCain 47% krijgt en Obama 45%. Interessant omdat juist daar straks de Democratische conventie wordt gehouden… Werd in 2004 gewonnen door Bush en ook daarvoor jaren en jaren Republikeins, maar sinds kort een Democratische gouverneur.
  • In Nevada is het stuivertje wisselen, met nu McCain op een kleine voorsprong. Belangrijk doelwit van de Obama campagne, ook al omdat Bush in 2004 hier maar nipt won.
  • Obama en McCain staan vrijwel gelijk in Virginia (46%-45%). Mogelijk om die reden mag gouverneur Mark Warner op de tweede dag de conventie toespreken.

Naast deze drie staten wordt ook New Mexico als belangrijk gezien en daar staat Obama er tot nu toe met een voorsprong van 6% redelijk goed voor.