John McCain weet het niet meer

Afwisselend is de keuze van McCain voor Sarah Palin als zijn veep briljant en onbegrijpelijk genoemd. Eerlijk gezegd neig ik meer naar het laatste. De keuze voor Palin ondergraaft McCain’s belangrijkste argument tegen Obama – gebrek aan ervaring. Want ik denk dat als de president onverhoopt iets overkomt, menig Amerikaan toch liever Joe Biden dan Sarah Palin aan het roer zal zien.

De keuze van McCain geeft de indruk dat hij het niet meer weet. Het is ook een merkwaardig duo samen: naast Palin zie je nog eens extra hoe ouwelijk, houterig en onhandig McCain is. Ik denk dat Palin zeker een positief effect zal hebben op de steun onder evangelicals en de Christian coalition. Om die steun te krijgen waren overigens ook genoeg alternatieven binnen de GOP beschikbaar. Maar het idee dat vrouwen die eerst Hillary steunden nu en masse naar McCain overlopen, vind ik weinig realistisch. Alsof de keuze puur bepaald wordt door het geslacht van de kandidaat en niet de ideeën die zij vertegenwoordigt. Palin alleen kiezen omdat zij een vrouw is zou ook wel getuigen van een politiek opportunisme waar McCain juist altijd ver van zegt te blijven.Treffend vond ik de reactie die ik op cnn.com tegenkwam:

I am a true-blue Hillary supporter, but I am sure Hillary did not mean to put 18 million cracks in the glass ceiling so that a pro-life, pro-gun, home-schooling nobody from the frozen tundra of Alaska could slide in. Go Obama.

Maar ach, waar hebben we het over? Sinds LBJ heeft geen enkele kandidaat voor het vice-presidentschap echt het verschil gemaakt. Alle reden om deze keuzes niet belangrijker te maken dan noodzakelijk.

2 antwoorden op “John McCain weet het niet meer”

  1. “Maar het idee dat vrouwen die eerst Hillary steunden nu en masse naar McCain overlopen, vind ik weinig realistisch.”
    Ik hoop dat je gelijk krijgt eerlijk gezegd. Ik vreesde erg dat McCain een vrouw zou kiezen. Ik denk dat de wens om een vrouw te kiezen onder een deel van de Hillary-aanhang heel sterk is (al is ‘en masse’ wat overdreven). Palin is een moeder bovendien, met een zoon in Irak, geen establishment-candidate, en kan gebruik maken van haar onbekendheid. McCain had haar ongetwijfeld niet gekozen als hij voor had gestaan in de peilingen. Maar met een mannenteam met Mitt Romney of Tim Pawlenty was het moeilijk geworden om de ‘3rd Bush-term’ kritiek te weerstaan.
    Het is een riskante zet, maar het zou kunnen werken.

  2. Het zou kunnen werken, al beginnen de eerste barstjes in het imago van Sarah Palin al zichtbaar te worden… Ik zou het in elk geval raar vinden als veel vrouwen die Hillary hebben gesteund, naar de GOP zouden overlopen, omdat die in zoveel opzichten diametraal staat tegenover alles waar Hillary voor geknokt heeft.

Reacties zijn gesloten.