PvdA kiest gelukkig Thijs Berman

Terwijl GroenLinks zich nog warmloopt voor het lijsttrekkersreferendum (stem Bas Eickhout!) is de PvdA alweer klaar. Met een wel erg miniem verschil, niet meer dan 0,6%, werd Thijs Berman gekozen tot lijsttrekker. Zoals verwacht werd het een tight race met Jacques Monasch – ook wel de Kay van de Linde van de PvdA genoemd. Een heel verstandige keuze, want hoewel Berman wat saai is en een niet zo uitgesproken profiel heeft, is hij wel de enige van de kandidaten die écht verstand van Europa heeft en qua ideeën het dichtstbij GroenLinks staat.

In de voorbereiding op ons eigen referendum is het ook wel informatief om even te kijken naar dit excel-bestandje met details over de stemmen in deze verkiezing. Hoewel de procedure van GroenLinks net iets anders in elkaar zit, geeft het wel een beetje gevoel voor een systeem met overdraagbare stemmen.

Wat me wel zorgen baart, is dat bij de PvdA de opkomst met moeite boven de vereiste 15% is uitgekomen. GroenLinks heeft de lat immers twee keer zo hoog gelegd…

4 antwoorden op “PvdA kiest gelukkig Thijs Berman”

 1. Ha Harmen, bij de VVD was de opkomst weer ruim bóven de 30% en… als ik de sfeer en betrokkenheid binnen GroenLinks en de PvdA vergelijk… denk ik dat wij die grens ook wel kunnen halen.
  Trouwens, wat is er zo gelukkig aan de keuze voor een PvdA-lijsttrekker die het dichtst bij GroenLinks staat? (uit oogpunt van onderscheid zeg maar?)

 2. Hoi Jaap,
  De opkomst bij de VVD geeft inderdaad enige hoop. Misschien helpt het ook dat het voor het gros van onze leden de eerste keer dat zo’n referendum wordt gehouden.
  Tsja, ik vind het voor de PvdA een verstandige keuze (en ook voor toekomstige samenwerking in het EP), voor de campagne kan het nadelig voor GroenLinks zijn…

 3. Hai Harmen,
  Uiteraard ben ik net zo tevreden over de uitslag. De link van onze excelsheet doet het trouwens niet. Best een ingenieus systeem inderdaad, waarbij niet alleen relevant is wie je op 1 zet maar ook wie je op 2 zet.
  Ben benieuwd hoe jullie opkomst wordt, want die van ons is inderdaad laag gebleken. Hopelijk is die bij de verkiezingen in juli vele malen beter.
  Groeten Liesje

 4. Hoi Liesje,
  Bestand doet het nu wel als het goed is. Nou ja, je ziet het hierboven, onze campagneman is iig wel optimistisch over het halen van de 30% (als de VVD het kan, kunnen wij het ook…)
  Trouwens, als de mensen pas in juli gaan stemmen wordt de opkomst niet erg hoog 🙂 Zullen we er juni van maken?

Reacties zijn gesloten.