Referendum groot succes

Nu de rook is opgetrokken en de grootste teleurstelling is weggeslikt, overheerst bij mij de grote tevredenheid over dit referendum. Een prachtige opkomst na een goede inhoudelijke campagne, waarin de vijf kandidaten zich volop hebben kunnen presenteren. Zoals ik een paar dagen terug schreef, voor herhaling vatbaar in 2011 om de lijsttrekker voor Den Haag te kiezen.

Het leuke van het transferable vote systeem is dat je mooi kunt zien hoe de voorkeuren over de verschillende kandidaten zijn verdeeld. Er werden ruim 7700 stemmen uitgebracht: wat gebeurde er per stemronde?

  • In de eerste ronde valt Niels af, omdat hij met 308 stemmen het laagste scoort. Zijn stemmen gaan met name naar Bas (97) en Judith (78). Ik denk bij Bas vanwege jong en groen en bij Judith vanwege de stijl van debatteren. Het verschil tussen de twee kopvrouwen gaat van 342 naar 360 stemmen in het voordeel van Judith.
  • De tweede ronde betekent het einde voor Alexander, met 942 stemmen staat hij nu onderaan. Deze stemmen worden vooral overgedragen aan Tineke (325) en Judith (311). Het lijkt erop dat de meesten vinden dat na een man toch een vrouw op de volgende plek moet komen. De keuze lijkt daarbij netjes verdeeld tussen ervaring/leeftijd en de Amsterdamse/PSP achtergrond. Tineke loopt haar achterstand een beetje in.
  • Helaas… in de derde ronde moet ook de derde man passen: Bas heeft niet genoeg aan 1745 stemmen. De meerderheid van zijn stemmen (905) komt bij Judith terecht en zo wordt zij de lijsttrekker. Oftewel, dankzij de tweede voorkeuren van de Bas-stemmers slaat Judith het definitieve gat met Tineke.

Wat er moet gebeuren op 7 maart lijkt mij volstrekt duidelijk!