In het Waterland

Er is al zoveel over het congres geschreven, dat ik me maar niet aan nog een nabeschouwing waag. Laat ik het erop houden dat het geslaagd was, we een goed programma én lijst hebben (Bas op twee!!!) en het tegelijk een enorme uitdaging zal worden om dit geluid te laten horen tijdens de campagne en een mooie uitslag te boeken.

Vandaag was ik in Waterland – even voor het gemak, zonder iemand te willen beledigen: Purmerend en omgeving – voor een werkbezoek van de commissie wegen, verkeer en vervoer. Het is een regio die sterk gericht is op Amsterdam, zodat zowel in de ochtend- als de avondspits de wegen behoorlijk vol zijn. Gelukkig wordt veel gebruik gemaakt van het openbaar vervoer – er is volgens mij geen verbinding in Nederland waar het aandeel OV in het woon-werkverkeer zo hoog is als tussen Purmerend en Amsterdam. Voor de bussen is er grotendeels een vrije busbaan, die ligt echter maar aan één kant van de weg. Dit geldt zowel op weg naar Purmerend als naar Volendam. Dankzij de tidal flow (ja je leert nog eens een nieuw woord, denkt u aan de getijden) wordt die busbaan ’s ochtends noord-zuid gebruikt en aan het eind van de middag zuid-noord.

Toch blijven er knelpunten over waar de bus moet oversteken of op gedeelten waar nog geen vrije busbaan is en de bus zich met het autoverkeer moet mengen. Vandaag kregen we van de burgemeesters en wethouders uit de regio te horen wat hun wensen voor de bereikbaarheid zijn en vanuit de provincie werd toegelicht welke studies er inmiddels zijn verricht. De meest radicale oplossing voorziet in een rotonde en fly-over bij ’t Schouw, waar de N235 en N247 elkaar tegenkomen. Onze inspectie ter plekke leidde tot de unanieme conclusie bij de Statenleden dat we dat toch maar niet moeten doen vanwege de enorme impact op het landschap. Gelukkig zijn er nog voldoende minder ingrijpende maatregelen die ook de doorstroming kunnen verbeteren. Daar zal de komende tijd verder op gestudeerd worden om te kijken wat verkeerskundig het beste werkt. En gratis zal het ook niet zijn..

Eén antwoord op “In het Waterland”

  1. Misschien kunnen Gedeputeerde Staten de forensende inwoners van Purmerend opzadelen met een verhoging van de prijs van de buskaartjes, net zoals in de Gooi en Vechtstreek gaat gebeuren, als GroenLinks en PvdA akkoord gaan met de plannen van het college.

Reacties zijn gesloten.