De frons van Femke

‘Waarom zijn het de fractievoorzitters van de partijen uit de Tweede Kamer? Omdat Europese verkiezingen natuurlijk Europees zijn, ze zijn Europees ook heel belangrijk, maar ze zijn ook heel belangrijk voor de binnenlands-politieke verhoudingen.’

Een schandalig argument, Ferry! De enige reden is dat zelfs de NOS zich heeft verlaagd tot het niveau waar blijkbaar alleen de kijkcijfers tellen. Er is iemand geschrokken van het feit dat er wel eens een paar mensen wegzappen als het over Europa gaat. Wat is er toch gebeurd met het aloude ideaal van verheffing en opvoeding, juist bij de publieke omroep?! Consequent het thema Europa mijden en dan gespeeld verbaasd doen dat mensen er zo weinig vanaf (willen) weten.

Het is bovendien een belediging voor de Europese lijsttrekkers die zich afgelopen weken – tegen alle desinteresse is – een slag in de rondte hebben gewerkt. Juist een slotdebat is de manier om gezamenlijk roem en glorie te vieren en verdriet en teleurstelling te verwerken. In plaats daarvan mochten zij als dank aan de zijlijn toekijken hoe zich een abonimabel debat ontwikkelde dat van begin tot eind niet over Europa ging. Aan de bijtende woorden van VN-redacteur Thijs Niemantsverdriet heb ik weinig toe te voegen.


‘Ik dacht dat we het over Europa gingen hebben?’ deed Pechtold nog een laatste halfslachtige poging.

Maar Ferry vond het wel mooi geweest:

‘We kunnen nog uren doorgaan. Dat kunnen we ook doen, maar dan wordt het niet meer uitgezonden en ik denk dat belangstelling voor dit debat aan deze tafel dan ineens verdwenen is.’

Complimenten aan de regie die direct hierna enkele seconden de verbijstering van Femke over de stupiditeit van dit antwoord prachtig in beeld bracht. Heel even lijkt ze nog wat te willen zeggen, maar nee, toch niet. Hier past slechts zwijgen en een prachtige frons die aan duidelijkheid niets te wensen over laat.

6 antwoorden op “De frons van Femke”

  1. Misschien aardig om er bij te vermelden dat ‘De Frons’ op 8.03 zit in het YouTube. Scheelt je weer 8 minuten zinloos en wanstaltig debat.

  2. Precies het gevoel dat ik had bij het interview Binnema! Heb me groen en geel geërgerd, en vol afschuw naar het ordinaire geruzie gekeken. Het ging weer eens alleen maar over ‘de politiek’ en totaal niet over de onderwerpen. Mijn held Alex sloeg dan ook volledig de spijker op z’n kop in de laatste seconde van de uitzending, zoals je ook al meldde.

  3. Doordat er geen regie was tijdens het debat, kon Wilders het debat op bepaalde momenten naar zich toetrekken en de regie overnemen.

  4. Volledig met je eens! Ik heb er even bijgestaan in het stadhuis maar ben binnen een paar minuten weggelopen (net als sommige EP-lijsttrekkers nota bene!!), dit was echt te erg.
    Waanzinnig hoe de NOS dit heeft vormgegeven. Net zo fantastisch als het programma (ik weet even niet welke omroep) dat keek naar ‘de 10 grootste ergernissen van Europa’, wat als persbericht opleverde: ‘Nederlanders ergeren zich aan Europa’.
    Are you kidding me??!!

  5. Als Femke deze opzet zo verschrikkelijk vond, had ze ook weg kunnen blijven of op kunnen stappen. Of hadden ze haar misschien vastgebonden?

Reacties zijn gesloten.