Political Song IV: Robin Moore & Sgt. Barry Sadler – Ballad of the Green Berets (1966)

Van mijn liberale collega Jan van Run kreeg ik de vriendelijke aansporing niet alleen maar van die linkse nummers  in deze reeks op te nemen. Tsja, dit soort liederen bleken nu eenmaal vaak nodig om te protesteren tegen alle slechte dingen die rechtse mensen ondernamen… Maar hij heeft natuurlijk wel een punt en ik was helemaal blij toen hij zijn lichte kritiek ook nog van een Geheimtip vergezeld deed gaan.

In een tijd dat het Amerikaanse leger vanwege Vietnam flink onder publieke druk stond, schreven Robin Moore en Sgt. Barry Sadler een muzikaal eerbetoon voor de Green Berets, een elitekorps gespecialiseerd in “unconvential warfare”. Moore kreeg als gewone burger de gelegenheid om te ervaren wat het is om deel uit te maken van deze special forces en mocht na training in de VS mee met de mannen naar Vietnam. Zijn ervaringen schreef hij op in “The Green Berets: The Amazing Story of the U.S. Army’s Elite Special Forces Unit“, een boek dat een bestseller zou worden. Sadler was veldarts en sergeant van de Green Berets in Vietnam (waar hij door een hinderlaag flink gewond raakte) en daarnaast ook zanger en schrijver.

Moore bleef de rest van zijn leven over de wereld reizen, vooral naar gebieden vol  politiek conflict en oorlog. In een lange reeks  boeken, vaak samen met hoge militairen geschreven, deed hij hiervan verslag. Overigens ook met een tijdelijk uitstapje naar een geheel andere wereld, als ghostwriter van Xaviera Hollanders “The Happy Hooker”. Toen één van de belangrijkste bronnen voor “The Hunt for Bin Laden” zijn eigen rol nogal aangedikt bleek te hebben, kwam Moore in opspraak en zag hij zich gedwongen het boek uit de handel te nemen. Dit stond vorig jaar echter een begrafenis met militaire eer niet in de weg.

Sadlers muzikale carrière raakte wat in het slop, waarna ook hij zich op het schrijven ging richten. Vanaf 1979 werkte hij aan een serie boeken rondom de Romeinse soldaat Casca Rufio Longinus, die Jezus op Golgotha een speer in de zij stak en daarna voorgoed doelloos over de aarde moest zwerven. In totaal schreef Sadler 22 afleveringen; er komen nog steeds nieuwe Casca boeken uit. De laatste jaren van Sadlers leven mogen met recht tragisch worden genoemd. Na de moord op songwriter Lee Emerson Bellamy, waarvoor hij slechts 30 dagen moest zitten, vertrok Sadler naar Guatemala. Onder nog steeds niet opgehelderde omstandigheden raakte een kogel hem tijdens een taxirit. Na een maandenlange comateuze toestand stierf hij in zijn ouderlijk huis in Tennessee.

Terug naar 1966. We mogen wel spreken van een echte hit: vijf weken op nummer één en meer dan negen miljoen keer over de toonbank gegaan. Zo mooi werd het daarna nooit meer voor Sadler en Moore, als toen bij “The Ballad of the Green Berets”: