Vrijstaat Amsterdam

Zondag was ik op uitnodiging van goede vriendin en tevens mede-organisator Marjolein in de Vrijstaat Amsterdam. In deze tentoonstelling hebben negen ontwerpbureaus de vrije hand gekregen om over de toekomst van verschillende delen van de stad hun fantasie te laten gaan. Ik kwam de Sloterplas tegen als één groot loungegebied, de Amstelscheg als plek voor regionale zelfvoorzienende landbouw en de Oostelijke Eilanden als vrijdenkersgebied.

Een en ander is gehuisvest in het paviljoen in de Tolhuistuin (de vroegere Shell kantine), in Amsterdam Noord vlakbij de aanlegplaats van de pont. Juist vanwege de interessante ruimtelijke en creatieve ontwikkeling die dit stadsdeel nu doormaakt, een prachtige plek om rare en vergezochte ideeën over de toekomst een plek te geven. Gaat dat zien!

Op dinsdag 3 november organiseert GroenLinks Amsterdam, geïnspireerd door de Vrijstaat, hier een debat over de tweede fase van IJburg: Het gaat daarbij niet alleen over hoe we gebouwen CO2 neutraal maken,
maar vooral over hoe IJburg de plek wordt waar mensen hun hele leven
zouden willen blijven wonen en werken. Hoe het een groene en compacte
wijk wordt, waar gebouwen in de loop der jaren van functie kunnen
veranderen. Een Amsterdams eiland dat zich zal blijven ontwikkelen,
doordat de toekomstige bewoners IJburg zullen vormen.

Want dromen mag weer.