100 miljoen voor het beste idee

Er zijn van die debatten waarbij ik, als de meesten van mijn collega’s aan het woord zijn geweest, de helft van mijn zo mooi voorbereide bijdrage kan schrappen. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor, omdat ik, al zeg ik het zelf šŸ™‚ meestal wel een redelijk originele invalshoek heb en de meeste onderwerpen net iets anders bekijk. Maar vandaag bij de bespreking van de rompbegroting, sowieso al een flink uitgeklede aflevering van de Algemene Beschouwingen, was het meeste al wel zo’n beetje gezegd toen ik traditioneel als laatste in de rij het woord mocht voeren. Zelfs de kans op de opmerking dat ik in mijn hele Statenperiode nog niet zo’n korte en bondige bespreking van de begroting had meegemaakt, was net voor mij door Johan Bruins Slot (CDA) weggenomen. 

Het meest pikante onderwerp stond later op de dag op de agenda: het intrekken van de ruim 100 miljoen voor de tunnel van de Zuidtangent. De discussie in de commissie Wegen, Verkeer en Vervoer was behoorlijk stevig en ik was vooral benieuwd hoe SP en PvdA zouden reageren. In de eerste termijn vond ik dat nog wat lastig in te schatten, maar ik merkte wel dat het besluit van Haarlem (waar deze beide partijen in het college zitten) wat halfslachtig verdedigd werd, of nauwelijks genoemd. Na het diner werd steeds duidelijker dat ook PvdA en SP zouden instemmen met het weghalen van het geld bij Haarlem, wanneer wel het eindrapport van de Tunnelstudie nog besproken zou worden. Het resultaat bij de stemming: 49 stemmen voor intrekken van de 100 miljoen en 0 tegen. Benieuwd hoe Haarlem hierop zal reageren. In de komende tijd zal het overigens nog een hele klus worden voor dit geld een goede nieuwe bestemming te vinden…

Een dag eerder (ja, op zondag!) was ik bij de ledenvergadering van Amsterdam West, de GroenLinks afdeling die hoort bij het nieuwe stadsdeel waarin De Baarsjes, Bos en Lommer, Westerpark en Oud-West in samengaan. In deze vergadering werd het verkiezingsprogramma vastgesteld en enkele leden hadden zich uitgeleefd in het schrijven van amendementen. Toegegeven, ik was ook Ć©Ć©n van de enthousiastelingen die de teller voorbij de 100 liet gaan. Maar mijn wijzigingen waren op drie na vooral kleine tekstuele verbeteringen. In een prima sfeer met prettige inhoudelijke discussie werden alle amendementen onder de kundige leiding van Coos Hoebe netjes binnen de tijd afgewerkt. Er ligt nu een programma waar we uitstekend de verkiezingen mee kunnen ingaan. Dit succes werd beklonken met een borrel.

Eind van deze maand zullen we de kandidatenlijst gaan vaststellen, dan wordt het nog spannender. In de wandelgangen werd al flink gespeculeerd wie er mee gaan doen en voor welke plek zij in aanmerking zouden komen. In elk geval heb ik al een aantal (nieuwe en oude) kandidaten gezien over wie ik enthousiast ben en die ik graag naar een hoge plek zou willen pleiten.